April 18, 2018 in majstorstvo komuniciranja, roditeljske patnje

SEKSUALNO VASPITANJE

oliveraKada bismo mogli prihvatiti nerazdvojivu prirodnost sopstvenog seksualnog sistema kao što to radimo sa digestivnim ili probavnim sistemom, bili bismo na dobrom putu odgajanja seksualno zdravih osoba.

Linlajt, R.N, Odgajanje seksualno zdrave dece

Ostalo iz rubrike majstorstvo komuniciranja. Mnogi od nas se generalno osećaju neugodno kada govore svojoj deci o seksualnosti najčešće zbog toga što naši roditelji nama nisu rekli ništa o tome, ili su rekli veoma malo, nadajući se da ćemo dobiti potrebne informacije u školi. Nažalost, uglavnom smo svi bili malo informisani, zatrpavali su nas pričama o rodama, pticama i pčelicama i o tome kako je dobro kada to rade muškarci, a kada to rade devojke, to ih čini lošima…

3 tipa porodice

Iako je svaka porodica priča za sebe, većinu porodica bismo mogli svrstati u jedan od tri navedena tipa. A od tipa porodice zavisi i njen odnos prema seksu.

1. Porodica sa krutom strukturom – „Ne smeš…; bolje da ne uradiš…; da se nisi usudio…“

Kruti roditelji sa svojom decom komuniciraju uglavnom preko poruka koje počinju sa „ne“, usađujući im tako osećaj stida po pitanju seksualnih aktivnosti. U ovakvim porodicama seks je tabu tema. Umesto da steknu razumevanje o sebi samima i pripadnicima suprotnog pola, ovakva deca ostaju boljažljiva i neuka. Jedan od problema sa nedavanjem informacija je taj što ovo zataškavanje i zabrane vode decu do suprotnog efekta od željenog – raspiruju njihovu maštu i želju da učine upravo ono što im brani.

2. Porodica sa strukturom meduze – „Nadam se da se neće dogoditi ništa loše.“

Ovi roditelji se nadaju da će škola, prijatelji, televizija, knjige ili crkva naučiti njihovu decu svemu onome što oni ne mogu, ne žele ili ne umeju. Umesto da razviju sposobnost da razumeju sopstvenu seksualnost na jedan zdrav način, deca u ovakvom okruženju najčešće ne gledaju na seks kao na izvor užitka i način da se ispolji ljubav, već kao na alatku kojom će se poslužiti da bi dobili nešto drugo. Informacije koje poseduju u vezi sa svojim telima su zbunjujuće, a granice za prikladno i zdravo seksualno ponašanje ne postoje.

3. Porodica sa osloncem – zdrav odnos prema seksu

Ovakvi roditelji počinju da polažu osnovu za rast seksualno zdrave dece čak i pre nego što su ona rođena, sa razumevanjem sopstvenih seksualnih odnosa i  činjenice da su oni sastavni deo njihovih vrednosti, morala i osećanja. Sa sopstvenim telom, telom supružnika i telima dece postupa se sa ljubavlju, poštovanjem i uvažavanjem. Komunikacija o seksu bazira se na istini prilagođenoj dečijim godinama.

I za kraj, podsetimo se jedne vrlo važne stvari! Mi smo roditelji naše dece dok ne uđu u pubertet. Kada uđu u njega, bilo da se radi o seksu ili bilo kojoj drugoj temi njihovog razvoja, vreme je da se okanemo zaštitničkog stava i da postanemo mentori. Ako smo im mentori u tinejdžerksim godinama, u odraslom dobu imamo velike šanse da nam naša deca postanu prijatelji.

U subotu, 6.06.2015. od 11.00 do 18.00 u Školi ličnog razvoja Olivere Ptice održaće se RADIONICA na temu “MUDRO RODITELJSTVO.” Više informacija na www.oliveraptica.rs
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree