Poljoprivredno gazdinstvo “Dragaš”

Poljoprivredno gazdinstvo “Dragaš” iz Subotice se prošle godine medju prvima u Srbiji počelo baviti proizvodnjom godži bobica.Pre investiranja smo preko interneta dobro proučili ovu materiju. Nakon donošenja odluke o proizvodnji našli smo jedno preduzeće u gradu koje se bavi prodajom godži sadnica, sa kojima smo sklopili ugovor i prešli na realizaciju ovog u gradu i u državi jedinstvenog projekta.

Na površini od 20 ari smo krajem maja 2013-te godine zasadili 300 sadnica i već nakon 3 meseca smo imali prve plodove. Rodnost sadnica u prvoj godini kreće se od 1-3,u drugoj 3-5 kilograma po sadnici, s tim da se ona sa starošću sadnice povećava.

Pored rodnosti, cene proizvoda na tržištu i samog veka eksploatacije plantaže koji se kreće izmedju 30-50 godina je i bio motiv za ulaganje u ovu proizvodnju.

Imajući u vidu da se radi o novoj vrsti voća na ovim prostorima, tržište je nedovoljno razvijeno.

Prve godine smo imali količinu koju smo uspeli da prodamo uz pomoć prijatelja i preko interneta.

Druge godine se količina povećala pa smo došli na ideju da plodove plasiramo kroz sopstvene proizvode kao što su: slatko, sirup i sok od godži bobica.

Naravno u zavisnosti od reakcije kupaca naše poljoprivredno gazdinstvo ,,Dragaš” u narednim godinama planira i širenje palete proizvoda koji će na tržištu biti prepoznatljivi pod brendom “CRVENI DIJAMANT”

 

Contact