Dida Hornjakov salaš se nalazi u blizini Sombora. To je mesto gde se čuva tradicionalna arhitektura salaša, tradicionalni način života Bunjevaca, način ishrane i pripremanja jela na salašima i narodni običaji nastali tokom života na salašu.

U glavnoj zgradi salaša koji je sagrađen 1901. godine otvorene su dve izložbene sobe sa porodičnim nameštajem i postavkom svečane bunjevačke nošnje.

U staroj štali koja datira isto iz tog doba otvoren je prodajno-izložbeni atelje starih i umetničkih zanata gde naši gosti mogu kupiti suvenire ili druge rukotvorine. Pored ateljea se nalazi radionica za decu gde deca za vreme ekskurzije prave suvenire koje nose kući.

Salaš poseduje i smeštajne kapacitete: jedan dvokrevetni apartman sa dodatnom sobom i dva pomoćna ležaja pogodan za porodice, jednu dvokrevetnu sobu sa razdvojenim krevetima i jednu jednokrevetnu sobu. Sve sobe su kategorije 4 zvezdice. Sala za ručavanje je u staklu iz koje se pruža pogled na atar a takođe se vide građevine iz centra grada pošto je salaš udaljen 3km od samog centra Sombora. Pored prihvata turističkih tura organizujemo i razna druga dešavanja kao što su: rođendani, manje svadbe, seminari, prezentacije…

Salaš je registrovan kao seosko turističko domaćinstvo kategorije 4 zvezdice. Objekat je zatvorenog tipa i svaka poseta se mora najaviti. Pošto je osnovna delatnost ovog salaša poljoprivreda salaš je okružen svojim obradivim površinama a u ekonomskom dvorištu se nalaze svinje, ovce, kokoške, patke, guske, morke, psi, mačke… Hranu koju pripremamo kuvamo na starinski-tradicionalan način a veći deo namirnica su proizvedene na našem salašu.

Contact

  • Gradina 65, Sombor
  • 0638952767
  • aranka.mijic@gmail.com
  • https://www.facebook.com/pages/Dida-Hornjakov-sala%C5%A1/439436989451027