IVA-farmu vodi Vivien Andrea Scheidler, stručnjak organske i biološko-dinamičke poljoprivrede, rođena 1977. godine u Istočnoj Nemačkoj. 2004.godine je završila edukaciju za biološko-dinamičku poljoprivredu i od tada radi edukaciju za organsku i biološko-dinamičku poljoprivredu u Srbiji.

2008. je osnivala IVA-Farmu, koja je edukativni centar Fondacije Biodinamike. Farma se bavi sa praktičnom i seminarskom edukacijom a na farmi rade stalno volonteri, đaci i studenti poljoprivrede iz Srbije i iz inostranstva koji apsolviraju svoju praksu. Farma nudi i mogućnost učenja za mlade ljudi koji žive tokom jedne ili dve pune sezone na farmi i rade sve poslove vezane za organsku i biološko-dinamičku proizvodnju.

Proizvodi se prodaju po sistemu CSA – „Community Supported Agriculture“, što znači da farma ima svoj stalan krug mušterija. Svaki član CSA kruga, koji se zove „Solidarna Poljoprivreda“, pomogne u toku sezone ili radom ili finansijskim sredstvima razvoju edukativne farme.

 

IVA-Farm se trenutno prostire na 10 ha, od toga je na 2,5 ha povrće, oko 2 ha žitarice, ostalo livade i pašnjaci za životinje: buša-krave, mangulice svinje, balkanske koze, sjeničke ovce. Proizvode se povrće, voće, žitarice i brašno, meso, mesne prerađevine, mlečni proizvodi.

Na IVA-Farmi se održavaju tokom letnje sezone seminari sa raznim temama u vezi sa organskom i biološko-dinamičkom poljoprivredom.

Contact

  • Jalovik
  • 064 – 54 99 085
  • ivafarm.jalovik@gmail.com
  • http://ivafarm.weebly.com/