June 23, 2018 in moja basta, priroda, prirodna kozmetika, snaga bilja, zdrav zivot

Bokvica za lep život i dobro zdravlje

Ljudi su zaboravili koliko nas je priroda nagradila svojim savršenstvom. Kao i šta nam je sve dala da nam kvalitet života bude bolji. Prolazimo pored njih svakodnevno, a da ni ne znamo šta nam je bukvalno tu ispred nosa.

Bokvica je definitivno jedan od tih poklona. Bokvica je zeljasta biljka, a u Srbiji je registrovano 14 vrsta, podeljenih u tri podvrste. Ono što je nama ovde zanimljivo su tri vrste: major ženska širokolista, media srednja i lanceolata muška uskolista bokvica. Razlikuju se samo po izgledu, jer im je hemijski sastav isti.

Bokvica i med kao lek – u našoj narodnoj medicini se ova kombinacija koristila najčešće kao lek za želudac. Dovoljno je pojesti kašičicu 15 minuta pre svakog obroka. U jedan kilogram čistog planinskog meda dodajte 300 g svežih listova bokvice koju ste prethodno dobro oprali, osušili i samleli u mašini za meso ili u blenderu. Ostaviti da par dana odstoji uz povremeno mešanje.

Druga primena ove mešavine je za lečenje bronhitisa, ublažavanje simptoma astme i respiratornih alergija.

Bokvica kao obloga za posekotine i ogrebotine – Poparite sveže listove bokvice, prethodno oprane, pa ih stavite na ranu. One će brzo zaceliti, a čirevi sazreti i nestati. U slučaju da ste negde napolju, u šetnji, samo ih operite i stavite preko rane, pa podvežite bilo kojom tkaninom. Odlična za roditelje sa nemirnom ili trapavom decom.

Lek za akne – bokvica je odlična za ublažavanje svih vrsta upala. Možete napraviti obloge od poparenih listova ili kao masku-sveže oprane listove sitno naseckajte pa izgnječite da dobijete gnjecavu masu. Držite listove ili masku na koži sa aknama dok ne osetite da se osušilo.

Kod bolova u uhu – U uho nakapajte nekoliko kapi svežeg soka od bokvice i bol će proći.

Lek za žuljeve – stavite u cipelu list bokvice na mesto gde vam se nalazi žulj. Ubrzo nećete ni znati da ste ga imali.
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree