April 18, 2018 in snaga bilja

Lopuh – čudesan lek za alergije i migrenu

Kao i podbel lopuh je odličan čaj za lečenje astme, bronihitisa, kašlja i upale disajnih organa. Lopuh se toplo preporučuje svima koji pate od alergijskog rinitisa. Biljka se uzima preventivno da bi se sprečila reakcija na alergen.

Lopuh veoma efikasno podstiče cirkulaciju i preporučuje se ljidima koji pate od proširenih vena. Najbolje rezultate daje u kombinaciji sa divljim kestenom, hajdučkom travom, nevenom i kokotcem.

Lopuh je jedan od najboljih biljnih lekova za migrenu. I u ovom slučaju biljka se uzima preventivno. Dokazano je da ova biljka ublažava bol i deluje protivupalno. Travari preporučuju koren lopuh i za urinarne infekcije i iznenadne napade glavobolje. Biljka sadrži pirolizinske alkaloide (u minimalnoj količini) koji mogu biti opasni za jetru pa se ne preporučuje ljudima koji su preležali hepatitis ili su predisponirani na cirozu jetre.

Čajna mešavina protiv migrene:

Koren lopuha (Petasites hybridus) 50g

Cvet vratića (Tanacetum officinale) 50g

Biljke pomešati pa jednu kafenu kašičicu smeše preliti sa 250ml ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i popiti. Maksimalna doza su dve šolje čaja na dan. Čaj se pije dve nedelje pa se nakon toga pravi pauza sedam dana. Čaj se pije preventivno.

Tinktura protiv alergijskih reakcija:

50g korena lopuha Petasites Hybridus)

50g korena koprive (Urtica dioica)

20g  ruse (Chelidonium majus)

20g dobričice (Glechoma hederacea)

Sve biljke pomešati pa preliti sa pola litra jake rakije od jabuke. Sve dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji na toplom i tamnom mestu dve nedelje. Procediti kroz sterilnu gazu i čuvati u dobro zatvorenoj flašici. Piti po jednu kafenu kašiku tri puta na dan u šolji čaja od bokvice.

Tinktura za poboljšanje cirkulacije i protiv proširenih vena:

Kokotac 20g (Melilotus officinalis)

Cvet divljeg kestena 30g (Aesculus hippocastanum)

Hajdučka trava 30g (Achilea millefolium)

Lopuh 50g (Petasites hybridus)

Neven 20g (Calendula officinalis)

Sve biljke pomešati pa preliti sa pola litra jake rakije od jabuke. Sve dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji na toplom i tamnom mestu dve nedelje. Procediti kroz sterilnu gazu i čuvati u dobro zatvorenoj flašici. Piti po supenu kašiku ujutro i uveče sa malo vode ili čaja od nevena. Pored ove tinkture koja se pije, korisno je i stavljati obloge od razblažene tinkture brđanke (Arnica montana).

Momčilo Antonijević – Snaga bilja
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree