April 18, 2018 in zdravlje i lepota

Napravite sami svoj losion za sunčanje

S obzirom na štetno zračenje sunca – šešir, naočale, eventualno suncobran ili hladovina – više nisu dovoljna zaštita te je nužno primjenjivanje zaštitnih losiona koji kožu štite od štetnih UVA zraka. Ukoliko zazirete od hemijskih preparata, naša preporuka je da se okrenete prirodnim izvorima zaštite.

Poznato je kako zdravlje i lepota kreću iz tanjira, odnosno načina prehrane. Ne čudi stoga da se prirodna pobrinula da u sezonske namirnice skrije najbolje vitamine i minerale koji će pomoći u zaštiti kože od sunca.

Breskva, mango, lubenica, crvena paprika, zeleno lisnato povrće, rajčica, ali i semenke konoplje, chia semenke i mlečni proizvodi – neka se u letnim mjesecima redovito nađu na vašem tanjiru i jelovniku.

Osim namirnica, posebnu pažnju možete usmeriti i na korištenje prirodnih ulja koja u sebi kriju svojstva za negu kože, a djelimično i zaštitu od sunca.

  • kokosovo ulje – sadrži prirodna svojstva za zaštitu od sunca
  • shea (karite) maslac – prirodni je sastojak koji štiti kožu i zato je odličan sastojak za izradu prirodnih losiona za sunčanje
  • jojoba ulje, suncokretovo ulje ili ulje sezama – lako se upijaju u kožu i pružaju malu zaštitu od sunca
  • ulja s vitaminom E – hrane i vlaže kožu, te pomaže prirodno sačuvati domaću kremu za sunčanje
  • cinkov oksid – prirodni mineral koji učinkovito štiti od UVA zračenja i koji u kombinaciji s uljima daje zaštitu od čitavog spektra sunčevog zračenja

Losion za sunčanje iz domaće radinosti

1/8 šoljice pčelinjeg voska u granulama
1/4 šoljice shea maslaca
1/4 šoljice kokosovog ulja
2 kašičice cinkovog oksida u prahu

U staklenu posudu dodajte ulje i maslac, a potom pčelinji vosak. Posudu oprezno stavite u lonac s kipućom vodom i mešajte dok se smesa ne otopi i ujednači (posuda je uronjena u vrelu vodu, no pazite da voda ne uđe unutra).

Nakon što se smesa ujednači, posudu sklonite s kipuće vode i odložite na krpu pa dodajte cinkov oksid.

Potom sve skupa još jednom pomoću blendera pretvorite u kremastu smesu.

Smesu stavite u odgovaraćuju i praktičnu posudu te primeniti prema potrebi, prije izlaganja suncu.

Gloria.hr
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree