April 18, 2018 in eko dizajn

Vodič kroz prirodu Srbije – PLAVO ZELENA MAPA

U Novom Sadu je Centar za unapređenje životne sredine predstavio novu inovativno-informativnu platformu posvećenu eko-turizmu i boravku u prirodi – “Plavo zelena mapa Srbije”, i najavio izložbu koja će biti predstavljena na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, od 15. do 25. juna.

Platforma se sastoji iz internet portala i android aplikacije, u okviru koje su predstavljene lokacije poput zaštićenih područja, urbanih zelenih bisera i Telenor internet parkova. Ova besplatna aplikacija dostupna je na srpskom i engleskom jeziku. Za svaku predstavljenu lokaciju se mogu pogledati fotografije, i dobiti informacije o zanimljivostima, aktivnostima za posetioce, ugostiteljskoj ponudi, ali i uputstvima kako stići na izabranu destinaciju. Pretraživanje android aplikacije je olakšano, i moguće je pregledati željene lokacije putem mape, prema udaljenosti, i kroz upotrebu “proširene stvarnosti”. U ovoj fazi su predstavljene lokacije u Beogradu i znatan deo destinacija u Vojvodini. Do kraja juna će biti oko 70 predstavljenih lokacija, dok u narednom periodu i sve značajne lokacije u istočnoj i zapadnoj Srbiji.

“Ova platforma spaja dve teme, zaštitu životne sredine i eko-turizam. Razvoj segmenta turizma zasnovanog na prirodi je znatan potencijal, i imajući u vidu svetske trendove, ovo je grana koja može doprineti popularizaciji Srbije kao eko-turističke destinacije, i pružiti mogućnost lokalnom stanovništvu da obezbedi dodatne prihode, kao i svim učesnicima u tom lancu. Telenor fondacija već treću godinu za redom podržava naš projekat i deli naše uverenje da u tehnologiji leži ključ očuvanja prirodne sredine. Budući da je Telenor kompanija čija je ekspertiza digitalna komunikacija, a briga o životnoj sredini potreba, Fondacija je prepoznala i podržala program  “Plavo-zelena mapa Srbije” kao naše nastojanje da sugrađanima i gostima skrenemo pažnju na bogatstvo zaštićenih područja  Srbije, da ih uputimo na neke zelene „dragulje“ i skrivene oaze vredne obilaska za koje do sad nisu znali.” – rekao je Vladan Šćekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine.

“Ovakvi projekti su od izuzetnog značaja za dalji razvoj koncepta zaštićenih prirodnih područja, kao i dalji razvoj eko-turizma. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će nastaviti da podržava ovu inicijativu, imajući u vidu značaj promocije prirodne baštine Srbije na nacionalnom i međunarodnom nivou.” – istakao je Oliver Fojkar Načelnik odeljenja za promociju, edukaciju i odnose sa javnošću Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Internet portal se može posetiti na adresi www.bgmap.rs, dok se android aplikacija “Plavo zelena mapa Srbije” može preuzeti potpuno besplatno iz bilo koje mobilne mreže putem Google Play Store-a.

U periodu od 15. do 25. Juna, na Pozorišnom trgu, ispred Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu biće postavljena izložba “Plavo zeleni svet”. Svi ljubitelji fotografije i prirode moći će da uživaju u 14 najboljih radova po izboru stručnog žirija, od ukupno 1897 koje su pristigle na foto-konkurs za najbolju fotografiju prirode. Ova izložba predstavlja nastavak aktivnosti u okviru akcije buđenja svesti o značaju očuvanja predela, zdravih stilova života kao i promocije platforme „Plavo zelena mapa Srbije“.

Platforma “Plavo zelena mapa Srbije” se realizuje uz pomoć i podršku Telenor Fondacije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Turističke organizacije Beograda. Više informacija o platformi “Plavo-zelena mapa Srbije” se može naći na www.bgmap.rs.
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree