Sitnice iz dućana bake apotekarke

Autor: Mr ph spec. Fzz ajurvedski savetnik i praktičar Hadži Milena Minja Pavlović

I tako dan za danom zakoračili smo u decembar. Šta će nam tačno doneti decembar ostaje nam da vidimo sami. Svakako je zima tek pred nama. Prema nekom nepisanom pravilu, sve se češće čuju saveti da treba jesti što više sezonskog voća i unositi vitamin C. Ako bi se sprovela anketa verujem da bi limun za većinu bio taj koji je ujedno i sezonsko voće i voće koje ima u sebi vitamin C. Za decu bi ,verovatno, banana bila voće koje se preporučuje. I to je tako normalno za nas koji smo iz Srbije. Jednostavno volimo da zaboravljamo sve što je naše. Ali ipak…..da li se sećate mušmule?

Mespilus germanica zvanično rečeno ili jednostavno, za lakše razumevanje mušmula, pripada porodici ruža. Rođaka je sa jabukom, kruškom, dunjom. Ne tako davno, bilo je uobičajeno da kad lišće opadne, kad nastupe prvi mrazevi da se baš mušmula nađe na stolu. Danas je gotovo zaboravljena.

Istorijski gledano, gaji se preko 2000 godina. Potiče sa prostora Male Azije. Preneta je u Evropu oko 200 godina pre Hrista. Smatrana je pravom poslasticom, pa se zahvaljujući tome vrlo lako našla na trpezama gotovo celog sveta.

Stari Rimljani su mušmulu posvetili bogu Saturnu, koji je imao status boga poljoprivrede i žetve. Takođe, mušmulu su sadili u blizini svojih vojničkih logora, kao nekakvu vrstu amajlije.

I druidi su znali za mušmulu. Smatrali su je plemenitom biljkom, kojoj su se klanjali, koju su poštovali,a koju su koristili za predviđanja. Naime, ako bi se započinjalo nešto prvo bi se otvarao plod mušmule. Ako bi broj semenki u plodu bio paran, tumačilo se kao povoljan znak. Neparan broj je po njihovom tumačenju bio znak da se odloži svako novo započinjanje za određeni period.

Svoje mesto mušmula je našla i kao poslastica na svim evropskim dvorovima. Bila je ujedno voće za uživanje kako bogatih, tako i siromašnih. Često se nalazila u pesmama. Smatra se da je Šekspir uz vino i mušmule dolazio do inspiracije.

Bilo kako bilo, nekada poznata i tražena, danas je gotovo zaboravljena. Mušmula je listopadni žbun ili drvo visine oko 6 metara. Mlade grane su vunasto dlakave. Listovi su izduženi, sa zaliscima. Tamnozelene su boje. Cveta u aprilu i maju. Cvetovi su pojedinačni, bele boje. Cvetanje traje oko 12 dana. Daje nektar i cvetni prah.Plod je zelenkastosmeđ, tamnosmeđ, riđ ili boje čokolade. U plodu se nalazi 5 krupnih semenki. Kada se ubere prilično je tvrd. Zato se plod odlaže u gajbice i oblaže slamom. Na ovaj način će doći do prirodnog procesa unutar ploda, koji se zove gnjilenje. Tako nastaje sočan, mekan plod, karakterističnog ukusa, koji po punoći podseća na puter ili pire.

Mušmula se nalazi kao sporedna voćna vrsta, oko voćnjaka, pored međa. Kalemi se na glogu, dunji, kruški.

Da li je mušmula lekovita ili ne, govori podatak da je u našoj narodnoj medicini bila jedna od više korišćenih biljnih vrsta. Koristila se i sporadično još uvek koristi za zaustavljanje krvarenja, za jačanje jetre, bubrega, pluća, za regulaciju mesečnog ciklusa. Smatra se da poboljšava vid, hrani krv, oslobođa bol u leđima i kolenima, da je dobra protiv vrtoglavice. Kako utiče na pravilan rad creva, odnosno, poboljšava samu peristaltiku, tradicionalno se koristi u borbi protiv zatvora, a s druge strane protiv dijareje.

Nauka je danas potvrdila ono što su naše bake odavno znale i postoji čak i preporuka da mušmule treba uvesti u ishranu i na taj način preventivno delovati i na očuvanje kardiovaskularnog sistema i sačuvati se od malignih bolesti, bar koliko je to moguće.

Takođe, za mušmule se zna da povećavaju libido, rasplamsavaju strasti i utiču na potenciju.

Ipak, bez obzira na dobrobiti, ne treba preterivati, jer može doći do dijareje.

Što se tiče sastava, mušmula je prava riznica vitamina C, vitamina B grupe. Pored vitamina, bogata je mineralima, šećerom, pektinima, taninima, smolom.

U slučaju da imate problem koji bi mušmula mogla da reši ili pak, ako imate problem sa desnima koje krvare, dovoljno je samo da nađete svež plod mušmule. Idealno bi bilo da je još uvek zelen.Koliko je moguće usitnite ga i prelijte sa 200ml vruće vode. Ostavite oko 1 sat, procedite i koristite za ispiranje usne duplje više puta u toku dana.

Ako Vam ne prija da uživate u sočnim svežim mušmulama, možete potražiti rakiju od mušmule ili marmeladu.

Ako Vam ni to ne odgovara,a ipak želite neku promenu,a ako ste u vezi koja nikako da se dovede u određeniji status, podvucite crtu. Mušmule u bidermajer, pa spremno dočekajte snegove.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.