April 18, 2018 in zdravlje tela i duha

Cvetna priča: Lipa

sinisaija1-e1401396444647-262x300U jednom tekstu pisah o tome kako nam je miris lipe bio asocijacija da se bliži kraj školske godine. Naš profesor tehničkog je govorio – kad osetite lipin miris znajte da je kraj blizu. Od onda se svakog juna vratim u to neko bezbrižno doba, među neka draga lica i ljude, na neka mesta koja smo zajedno posećivali. Kad u junu sretnem nekog od svoje generacije, kao da uđem u neki romantični balaševićevski film i prođem stazama detinjstva.

Pogađate već o kojoj esenciji ćemo vam danas govoriti.

Na redu je LIPA – (tilia platyphyllos).

Cvetna esencija lipe unosi  harmoniju u sve vaše veze – sa komšijama, kolegama, partnerom, sa sobom samima. Vraća mir u vaš svet. Kada treba da uspostavite balans između uma i srca, ova esencija je dobar izbor. Ona je dobar učitelj. Koristeći esenciju lipe učimo da se sve mnogo lakše i brže dešava ako prihvatimo ljude i događaje onakve kakvi jesu. Bez osude. Kad je osoba u neskladu sa spoljašnjim svetom, dobro joj je prepisati ovu esenciju – jer svet oko nas postaje mirno i spokojno mesto tek kad taj mir i spokoj pronađemo unutar sebe. Cvetna esencija lipe nas uči univerzalnoj ljubavi, uči nas da volimo sebe, i svet oko sebe tako što u nama budi ispravne stavove, želju da nesebično pomažemo drugima, da činimo stvari koje će druge usrećiti, i naučiti nas nesebičnosti i radosti deljenja. Na taj način, cvetna esencija lipe nas vodi putem univerzalne, bezrezervne ljubavi.

Kada smo u skladu sa sobom i svetom oko sebe, tada se osećamo dobro i osmeh nam se vraća na lice. Čovek nije rođen da bude sam i nismo rođeni da gajimo gorčinu u sebi, ali nas nekad okolnosti navedu da skrenemo s puta. Tada nam cvetna esencija lipe pomaže da dopremo do uzroka, pomaže da ga otklonimo i da ponovo nađemo sklad u sebi i sklad sa svetom. Rekosmo da lipa balansira um i srce. Ona pomaže da nađemo pravu meru između obaveza i životne radosti, između posla i uživanja. Na taj način ona opušta naš um, a time nam čuva srce od stresa.

Ne znam kako vi doživljavate lipu, ali ja uvek u ovo doba imam osećaj kao da me je neko pozvao na veliku čajanku, da je čitav grad jedna šoljica u kojoj se natapaju cvetovi, šireći opojni miris mira, ljubavi i spokoja. Uživajte u mirisu lipe, a ako tražite sklad i mir u sebi, probajte sa cvetnom esencijom lipe.

Autor: Merima Aranitović
One Comment

  1. May 10, 2018 at 8:15 pm

    Zelene strane

    Reply

    Odlican tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree