Kako da domaći keks uvek bude svež?

 

Jel volite domaće kekse? Izbor je ogroman: sa lešnicima, kokosom, čokoladom,suvim grožđem, manje više sve što vam padne na pamet možete staviti u kekse koje pravite za sebe i ukućane. Često se pojedu brzinom svetlosti pa ništa ne ostane za sutra.

U danima kad se to ne desi, pa pretekne neki, sigurno imate kutiju koju koristite za odlaganje. Međutim, sutradan kad hoćete da se zasladite posle ručka, umesto da vam se topi u ustima, zagrizete kamen. Kako to sprečiti?

Da bi Vam keksići uvek bili kao zalogaj blaženstva, potrebno je da kutija u kojoj ih držite ima poklopac. Sa keksima stavite parče svežeg hleba. Vlaga hleba će preći na kekse procesom koji se naziva osmoza, što znači da se molekuli vode kreću iz sredine sa većom koncentracijom u sredinu sa manjom koncentracijom vlage i uspostavlja se ravnoteža, dolazi do izjednačenja.

Praktikujući ovaj trik, svakako možete odmah napraviti duplu ili trostruku meru keksa, pa uživati u njima duže od jednog dana.