Svaki peti Evropljanin ima visok holesterol
Evropljane više nego druge u svetu muči loš holesterol i taj problem samo u pet najvećih evropskih ekonomija ima više od 130 miliona ljudi. Posebno zabrinjava činjenica da visok holesterol ima sve više mladih jer se nezdravo hrane. Ipak, problemu povišenog lošeg holesterola nije posvećena dovoljna pažnja na nivou Evropske unije i prednost se i dalje daje lečenju drugih dugotrajnih bolesti.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), 54% Evropljana, i to isti procenat kod oba pola, ima povišen loš holesterol.
Izveštaj Grupe za istraživanje kardiovaskularnih bolesti iz 2011. godine pokazao je da 133,3 miliona ljudi iz pet najvećih evropskih ekonomija – Nemačka, Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija, muči povišen loš holesterol prema 135,1 milion ljudi u SAD. Statistike takođe ukazuju da poslednjih godina raste broj ljudi sa visokim holesterolom.
Isti izveštaj pokazao je i da 25 miliona Amerikanaca nije svesno da im je nivo lošeg holesterola previsok. Za Evropu ne postoje takvi podaci ali se brojni stručnjaci zalažu za više provera kako bi se dobila jasnija slika problema.
Holesterol je mast koja dospeva u krv i povećava rizik za oboljevanje od srčanih bolesti ili infarkta.
EU kao šest od sedam najvažnijih faktora rizika za prevremenu smrt vidi visok pritisak, holesterol, indeks telesne mase, nedovoljno konzumiranje voća i povrća, fizičku neaktivnost i preterano konzumiranje alkohola, što su sve činioci koji ukazuju kako se i koliko hranimo, pijemo i krećemo, preneo je EurActiv.com.
Kao odgovor na te probleme EU je donela strategiju o zdravstvenim pitanjima koja uključuje ishranu, prekomernu težinu i gojaznost. U tom dokumentu se međutim loš holesterol ne pominje posebno i zato je pokrenuto više inicijativa za borbu za tim zdravstvenim problemom.
Jedina politika EU koja je direktno usmerena na loš holesterol je program iz 2010. godine “Dve jabuke na dan da ne ideš kod lekara”. Cilj tog programa sa budžetom od samo 13,8 miliona evra jeste smanjenje nivoa holesterola za 10%.
Pored tog programa, EU nastoji da se indirektno bavi problemom holesterola tako što pojednostavljuje oznake na hrani i zdravstvena upozorenja kako bi ih potrošači razumeli.
Izvor: EurActiv.rs
Leave a Reply