April 18, 2018 in Uncategorized

108 obolelih od hepatisa C čeka na tvoj Potpis za život!

U Srbiji na trokombinovanu terapiju, koja daje mogućnost izlečenja, čeka 108 pacijenata sa hroničnim hepatitisom C. 108 građana Srbije sa liste čekanja za trokombinovanu terapiju nema nikakvu alternativu, samo lošu prognozu da je sledeći stadijum bolesti u koji ulaze, ciroza jetre, hepatocelularni karcinom i na kraju smrt.

Udruženje za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa, između ostalog i kao članica Evropske asocijacije pacijenata obolelih od bolesti jetre (ELPA), ima podršku za postavljanje ove terapije od Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti u Republici Srbiji, koja je predala potpun elaborat Fondu RFZO u kome se iznosi da je trokombinovana antivirusna terapija za lečenje pacijenata sa hepatitisom C neophodna! Odlaganjem uvođenja i primene ove terapije u lečenju obolelih od hepatitisa C može za mnoge biti kasno jer će se u međuvremenu suočiti sa fatalnim ishodom.

Čak ako i pored datog mišljenja Republičke stručne komisije, RFZO ne odluči da ovu terapiju koja u Srbiji postoji i na čekanju je još od 2011. godine, stavi na pozitivnu C listu, Ministar zdravlja ima prava da predloži stavljanje leka na pozitivnu listu što omogućava tačka 3 člana 5, Pravilnika o uslovima, kriterijumima, načinu i postupku za stavljanje leka na Listu lekova, izmene i dopune Liste lekova.

Iz tog razloga smo kao Udruženje pacijenata za pružanje podrške i pomoći obolelima od hepatitisa, pokrenuli kampanju Potpis za život. Podržite nas tako što ćete posetiti naš sajt www.hronos.rs i klikom na baner POTPIS ZA ŽIVOT učiniti da 108 najteže obolelih dobije pravo na lečenje.

U Srbiji se oboleli trenutno leče dvokombinovanom terapijom koja nažalost, nije dala efekta u lečenju ovih pacijenata te je uvođenje trećeg leka u pomenutu terapiju prioritet. Ubacivanjem trećeg leka u postojeću dvokombinovanu terapiju (pegilovani interferon + ribavirin) dobija se savremeni trokombinovani terapijski protokol – trokombinovana terapija, odavno prihvaćena u razvijenom svetu.

Veoma je bitno znati da se hepatitis prenosi krvnim putem, svaki građanin se može zaraziti – kod zubara, kod pedikira, manikira, u salonima lepote, ili tetoviranjem, ukoliko instrumenti nisu pravilno sterilisani. Zato uvek pitajte da li su instrumenti pravilno sterilisani!

Samo 20% obolelih od HCV-a zna da nose ovaj virus zbog toga što su simptomi blagi i neupadljivi. Po tome je ovaj virus nazvan „tihi ubica“. Zbog porasta broja obolelih od hroničnih virusnih hepatitis, smatra se da je u toku tiha pandemija koja će svoj maksimum dostići u narednih nekoliko godina. Oboljenje se najčešće otkriva slučajno, testiranjem, tokom sistematskih pregleda ili pak dolaskom kod lekara u najgorem stadijumu bolesti, sa cirozom jetre ili hepatocelularnim karcinomom.

Nestavljanje trokombinovane terapije na pozitivnu listu RFZO u što kraćem roku, 108 pacijenata koji su najgorem stanju bolesti, koštaće života a obolele koji nisu dobro odgovorili na postojeću dvokombinovanu terapiju, nažalost će dovesti do najtežih stadijuma bolesti. Ne lečenje ovih pacijenata će dovesti i do velikih tereta za nacionalnu ekonomiju i stalno povećanje troškova saniranja posledica bolesti.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree