April 18, 2018 in Uncategorized

12 stvari koje dobri roditelji rade drugačije

Tvrdi se da su prvih sedam godina života deca poput sunđera – upijaju sve što vide i čuju. U tih prvih sedam godina oni nauče da sagledaju sebe, svoje živote i svet oko sebe. U tom periodu se postavlja temelj budućeg života. I ako je okruženje u kome raste zdravo, puno ljubavi i podrške – temelj na kome će se život deteta graditi će biti veoma jak. A dobri roditelji to znaju. Evo šta oni rade drugačije:

 1. Oni pokušavaju da budu poput svoje dece, a ne da oblikuju decu prema sebi

Dobri roditelji znaju da sva deca dolaze na svet čista i savršena i zbog toga se trude da ponovo postanu čisti i svesni poput svoje dece. Oni pokušavaju da budu poput svoje dece, a ne oblikuju decu po sebi.

 1. Oni se ne mešaju previše

Dobri roditelji razumeju da roditeljstvo nije učenje dece da zavise od tebe već da sebe učine nepotrebnim. Kroz svoje reči, akcije i ponašanja oni uče svoju decu kako da budu samostalni i da uvek prate svoj kompas.

 1. Oni štite, neguju i razvijaju inteligenciju svog deteta
 2. Oni podržavaju svoju decu da prate svoj životni put

Dobri roditelji ne pokušavaju da postave nerealistična i neprikladna očekivanja svojoj deci. Podržavaju ih da uvek urade ono što osećaju u svom srcu bez obzira na to koliko drugima izgledalo nelogično. Konstantno podsećaju svoju decu da je svakom od nas namenjen jedinstven životni put, i da ćemo se jedino ako budemo hodali tim putem uvek sećati ko smo, odakle smo i zašto smo ovde.

 1. Oni ne odustaju od sebe, svojih života i snova „zbog svoje dece“

Ovi roditelji su svesni da su, iako odgovorni za živote svoje dece, njihovu sreću, zdravlje i obrazovanje, takođe odgovorni za svoje živote. I kroz sve što rade, oni teže da postignu balans između ličnog i porodice.

 1. Oni uče decu da žive otvorenog srca

Uprkos svim razočarenjima, izdajama i teškim situacijama koje mogu da iskuse u životu, i uprkos svim bolovima i borbama sa kojima mogu da se suoče kako budu starili, dobri roditelji uče svoju decu da nikad ne odustaju od ljubavi.

 1. Oni ne uče svoju decu da budu bogati, nego da budu srećni

Dobri roditelji uče decu da postanu časni muškarci i žene, a ne uspešni, tako da kada porastu znaju vrednost stvari, a ne njihovu cenu.

„Kada sam imao 5 godina, majka me učila da je ključna stvar u životu – sreća. Kada sam krenuo u školu, pitali su me šta želim da budem kad porastem. Napisao sam „srećan“. Rekli su mi da nisam razumeo zadatak, a ja sam im rekao da oni ne razumeju život.“ Džon Lenon

 1. Oni inspirišu decu da se prema svima odnose sa ljubavlju, poštovanjem i saosećanjem

Kroz reči, stavove i ponašanje, dobri roditelji inspirišu svoju decu da sva živa bića tretiraju sa poštovanjem, ljubavlju i saosećanjem.

 1. Podržavaju decu da neguju svoju autentičnost

Dobri roditelji podržavaju svoju decu da poštuju svoju autentičnost i jedinstvenost, da ostanu iskreni prema sebi i da nikad ne oblikuju sebe tako da se svide svima.

 1. Oni otkrivaju svojoj deci da je ceo život eksperiment. I što više eksperimentišu, tim bolje.

Ne postoje granice u onome što možemo da uradimo osim onih koje namećemo sami sebi, tako da moramo stalno da se suočavamo da svojim strahovima i ograničenjima. Kroz svoje akcije i ponašanja, roditelji uče svoju decu da rade isto. Podržavaju ih da stalno eksperimentišu i da se nikad ne plaše neuspeha.

 1. Oni podržavaju svoju decu da nikad ne odustanu od svog razigranog duha

Bez obzira na to koliko su im deca stara, dobri roditelji ih stalno podržavaju da ostani mladi u srcu i veselog duha celog života, i ubeđuju ih da će naći više sreće ako podetinje nego u odrastanju.

 1. Oni odgajaju decu da vrednuju ljude prema onome što imaju u srcu a ne u džepu

Dobri roditelji uče svoju decu da vrednuju ljude po tome šta imaju u srcu i duši, a ne prema onome što imaju u džepovima i bankovnim računima. Da ih vole zbog onoga što je ispod a ne zbog sjajne spoljašnosti.

Izvor: Truth theory
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree