April 17, 2018 in Uncategorized

3 znaka da ste dehidrirali

Uprkos tome što stručnjaci često upozoravaju na važnost unošenja tečnosti u organizam, istraživanja su pokazala kako većina ljudi dan ipak provedu, u manjoj ili većoj količini, dehidrirani.

Moguće je da mnogi niti ne znaju da su dehidrirali jer nemaju osjećaj žeđi, međutim to ne znači kako pravilo o minimalno dve litre vode na dan ne vredi za sve.

Dolaskom toplijeg vremena potrebno je unositi još više tečnosti i imati na umu kako manjak može štetiti zdravlju, koncentraciji i stanju kože.

Ovo su 3 znaka da ste dehidrirali:

Imate glavobolju

Vaše telo konstantno gubi tečnost, što znači da s njom gubi i esencijalne soli koje su odgovorne za krvnu sliku i mnogobrojne kemijske procese u organizmu. Mozak je vrlo osjetljiv na te promjene i nedostatke pa često puta negativno reaguje. Što više tečnosti gubite, to pritisak niže pada i dovodi manje kiseonika u mozak, a to rezultira glavoboljom.

Urin vam je izuzetno žute boje

Ukoliko vam je urin intenzivno žute boje, to znači da je koncentracija soli veća od normalne i da se organizam ne može dobro čistiti te se skupljaju toksini. Ukoliko vam je urin proziran, to znači da unosite previše tekućine – stoga držite se sredine i imajte na umu važnost ispiranja organizma i štetnih toksina.

Patite od zatvora

Voda pomaže u ispiranju crijeva i njihovom efikasnijem čišćenju. Ako u organizmu nema dovoljno vode, hrana će se teško sama kretati te će se duže zadržavati u crevima. Rezultat toga je nadutost i neugodan zatvor.

Izvor: Zdrava priroda
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree