April 17, 2018 in Uncategorized

5 razloga da ne koristite cevčice

Plastične slamke izgledaju kao prilično minoran problem u poređenju sa klimatskom promenom ili sečom šuma, ali su one savršen simbol nepotrebnog otpada. Takođe, one su još jedan pametan način da nas velike naftne kompanije drže u šaci. Tako jeftine i zgodne za korišćenje, procenjuje se da se svakog dana baci 60 miliona cevčica. Hajde da pogledamo pet razloga zbog kojih bi trebalo da ih izbegavamo.

  1. Postoje značajni dokazi da plastika, čak i ako je bez BPA (a cevčice ga sadrže), može da uđe hranu i piće. Obzirom na to, korišćenje plastične cevčice je nepotreban rizik za naše zdravlje.
  2. Slično pušenju, čin otpijanja pića uz pomoć cevčice dugi niz godina može pojačati bore oko vaših usta. Bolje se smejte, te bore su zdravije.
  3. Retko se recikliraju. Većina cevčica se proizvodi od polipropilena #5 što ih čini težim za reciklažu, pogotovo što nisu obeleženi simbolom reciklažnog trougla. Posledica toga je da cevčice završavaju na deponijama i u rekama da sačekaju generacije koje dolaze.
  4. Kontaminirani izvori vode. Gomilanje plastike na kraju predstavlja rizik za ispravnost pijaće vode obzirom da otpad sa deponija ispuštanjem hemikalija na kraju završi u podzemnim rezervoarima vode.
  5. Ugrožene životinje. I za kopnene i za vodene životinje je uobičajeno da progutaju deliće cevčica jer se one razlažu u sitne komade i izgledaju kao drugi oblici hrane. To može dovesti do neuhranjenosti, mutacije gena i čak i smrti.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree