April 17, 2018 in Uncategorized

6 lekovitih začina

Bosiljak

Bosiljak je biljka koja ima široku upotrebu. Navešćemo neke od osobina koje poseduje: to je antibakterijska biljka, pomaže u borbi protiv gljivica, protiv grčeva, nadimanja, digestivnih problema, bolova u stomaku, a takođe je dobra za iskašljavanje.

Bosiljak se kao lek uglavnom koristi u lečenju problema vezanih za varenje i kod problema sa nervnim sistemom. Ova biljka (sveža ili sušena) pomaže u slučaju groznice (visoke temperature), grčeva u stomaku, zatvora, mučnina i lošeg varenja.

Čaj od bosiljka ublažava napetost nerava, glavobolju i mučninu. Takođe se ovaj čaj koristi i kod bolova u grlu. List bosiljka je jako koristan u lečenju respiratornih poremećaja. Može izazvati i izbacivanje kamena u bubregu. Žvakanje listića bosiljka sprečava infekcije i ranice u ustima. Bosiljak smanjuje nivo holesterola u krvi.

Korijander 

Ova biljka se u medicini koristi kao diuretik, pomaže kod nadimanja u stomaku. Smatra se veoma korisnom biljkom u lečenju različitih vrsta digestivnih poremećaja, kao što su loše varenje ili dijareja. Ukoliko se redovno koristi smanjuje nivo holesterola u krvi. Čaj od semena korijandera normalizuje i smanjuje obilne menstruacije. Sok koji se dobija ceđenjem korijandera koristi se kao hidratantni tonik za suvu kožu i služi za uklanjanje mitisera i fleka.

Nana

Nana je odlična lekovita biljka sa antiseptičkim dejstvima. Ima dugu istoriju upotrebe u medicini, posebno u lečenju digestivnih problema. Čaj od lista i cveta nane može poslužiti kao odličan lek za loše varenje, nadimanje, grčeve, mučninu i povraćanje. Umirujuće deluje na stomak i može da poveća apetit. Ulje od nane pomaže kod artritisa, reume i kod hroničnih bolova u zglobovima.

Zbog svojih antiseptičkih svojstva, nana može biti korisna u ublažavanju zubobolje i za sprečavanje stvaranja karijesa. Inhalacija sa nanom veoma je korisna u slučajevima zapušenosti nosa, upale sinusa i bronhitisa.

Origano

Origano se koristi kao lekovita biljka za lečenje raznih bolesti: temperature, dijareje, lošeg varenja, žutice i povraćanja. Sadrži antioksidantna, antigljivična i antibiotska svojstva. Zbog svojih antioksidantnih funkcija origano je koristan u lečenju raka, bolesti srca i visokog krvnog pritiska.

Što se tiče spoljašnje upotrebe, origano se koristi za lečenje reume, bolova u mišićima i zglobovima, i raznih upala. Ulje origana može pomoći u ublažavanju zubobolje.

Više na sajtu Čajevi za
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree