April 17, 2018 in Uncategorized

7 odličnih vežbi za razvijanje pozitivnog mišljenja

Koja je prva asocijacija kad čujete reč vežbanje? Verovatno pomislite na neku fizičku aktivnost kojom svoje telo dovodite u optimalno stanje. No, na šta biste pomislili kada bih vas pitala – a uvežbavate li svoj mozak? Pretpostavljam da bi vam na um pale neke od onih mozgalica, kvizova, raznoraznih igrica koje vam razvijaju mentalne sposobnosti. Ali, nisam ni na tu vrstu vežbanja mislila – htela sam, u stvari, da vas pitam – da li znate da možete da uvežbavate pozitivno razmišljanje – da naučite svoj um da razmišlja na drugačiji, pozitivniji način. Navešću vam nekoliko jednostavnih vežbi koje će vam pomoći u tome.

  1. Zahvalnost

Počnite da pišete Dnevnik zahvalnosti. Uveče, pred spavanje setite se svega na čemu ste zahvalni u vezi sa proteklim danom: hvala na sunčanom danu, hvala na tome što imam divnu porodicu, hvala na jelu, hvala na knjizi koju sam pročitala, hvala na cvetu koji je jutros procvetao, hvala na svakoj sitnici koja mi se u toku dana desila. Nakon toga uronite u san. Ujutru se zahvalite na novom danu, na svim mogućnostima koje su pred vama, na obroku koji ćete kuvati, na susretima sa ljudima, na svemu što vas u toku dana očekuje. Osećaćete se bolje jer ćete uvideti da se vaš život sastoji od niza sitnica koje ga čine ispunjenim i lepim.

  1. Centrirajte se

Da biste lakše obavljali dnevne aktivnosti dobro je da trenirate centriranost, tj. da budete u psihofizičkoj ravnoteži, da vas sitnice ne bi mogle izbaciti iz koloseka. Centriranje možete vežbati brzim hodanjem kojim pročišćavate um, kroz jogu, taj či ili neku sličnu veštinu. Tehnike koje zahtevaju da pratite svoj dah omogućuju vam da ostanete u vezi sa sobom i pozitivnim mišljenjem.

  1. Ostanite aktivni

Bez obzira na to koliko imate godina vežbajte svoje telo i um. Izgovori, to nije za mene, ja više nisam za to, ne piju vodu. Dok ste duhom čili i vedri i vaš um je vedar i pun optimizma. Zato, svakog dana uradite nešto novo – skuvajte neko novo jelo, posetite stare prijatelje, učlanite se u neki klub, upišite školu stranih jezika, nađite simpatiju, uplatite putovanje, pišite priče, samo budite aktivni.

  1. Jedite zdravo, spavajte dobro

Neka vaša hrana bude lekovita, pa ćete piti manje medikamenata. Jedite sezonsko voće i povrće, vlaknastu hranu, žitarice i orašasto voće, ne preterujte u mesu, izbegavajte mesne prerađevine, veštačke zaslađivače, beli šećer,belo brašno, margarin, so. Ne jedite kasno. Spavajte u provetrenom, zamračenom prostoru, napravite ritam spavanja – neka vam ritam sna bude redovan, pa će vam i ritam budnog stanja biti takav. Dokazano je da ishrana bogata vitaminima i dobar san povoljno utiču na stanja stresa, anskioznosti, nervoze.

  1. Volontirajte

Pomaganje drugima utiče na pozitivno stanje vašeg duha. Raspitajte se u mesnoj zajednici, opštini, Crvenom krstu kome su potrebni volonteri. Družite se sa decom bez roditeljskog staranja, pomozite im u učenju, čitajte slepim i slabovidim, idite u nabavku nekom ko ima problema sa kretanjem, sakupljajte humanitarnu pomoć. Osećaj da ste nekom potrebni učiniće vas srećnim i raspoloženim, uliće vam samopouzdanje.

  1. Promena stava

Promenite svoj stav prema životu. Radite na sebi, pronađite aktivnost koja će na najbolji način ispoljiti vaše sposobnosti. Probajte neke alternativne tehnike: NLP, rekonekciju, bowen tehniku. Rad na sebi i svom sopstvu pomoći će vam da izlečite traume koje su ostale duboko u vama, očistiće vaše emocije i dovesti vas u harmoniju, a time će i vaše misli postati ponovo pozitivne.

  1. Sledite svoju strast

Ova vežba će vam najviše pomoći da pozitivno razmišljate. Sledite svoju strast – tj. radite ono što volite i što vas čini srećnim. Možda vam je posao monoton i ne pokreće vas na promene – ali zato možete da menjate ono što radite u slobodno vreme. Napišite na jedan list papira šta biste voleli da radite i kako to možete ostvariti. Sledite svoju pasiju, negujte pozitivan stav prema onome što vas usrećuje – da li je to gajenje cveća, pecanje, putovanje, brzo hodanje, planinarenje, sviranje nekog instrumenta, svejedno, bitno je da vas čini srećnim i da imate osmeh zadovoljstva na licu dok to radite. Ono što vas iznutra usrećuje opušta i vaš um, a kad je um relaksiran tada su i misli pozitivne i smešak je na vašem licu. Čak i kad spavate.

Šta čekate? Izazivam vas na mentalni trening!

Merima Aranitović, floriterapeut
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree