April 17, 2018 in Uncategorized

Antikancerogene biljke

Tema antikancerogenih biljaka je kontroverzna jer su mišljenja podeljena – od onih koji su potpuno protiv medicinski priznatih metoda lečenja raka do onih koji su protiv prirodne medicine. Iako su se brojna istraživanja bavila osobinama biljaka koje bi se mogle protumačiti antikancerogenim – ostalo je još mnogo posla.

Svrha ovih tekstova prevedenih sa sajta www.herbs-info.com nije da ubedi ili razotkrije – već jednostavno da predstavi informacije o pojedinim biljkama i njihovim svojstvima. Dakle, nisu u pitanju medicinski saveti niti imamo nameru da zamenimo profesionalnu medicinsku konsultaciju.

Definicija antikancerogene biljke nije previše precizna i može da se odnosi na tri termina: citotoksične biljke – koje deluju na tumore in vitro (u laboratoriji); protiv tumora – toksične za tumore kod životinja; antikancerogene biljke – deluju protiv tumora kod ljudi.

Ovo je izbor biljaka koje su nama poznate i dostupne sa ogromne liste od 60 biljaka sa antikancerogenim svojstvima.

Aloe vera

27440935

Aloe vera se proslavila zbog svojih raznih farmakoloških svojstava i terapeutskih delovanja, između ostalog i obećavajućeg tretmana određenih vrsta kancera. Razna istraživanja ohrabruju korišćenje Aloe vere u fotodinamičkoj terapiji nekih vrsta raka.

Šimširika ili žutika (Berberis vulgaris)

LJEKOVITO BILJE-ŽUTIKA-DIVLJI ŠIMŠIR

Šimširika se koristi u Ajurvedi (tradicionalnoj indijskoj medicini) poslednjih 2500 godina. Primarna namena joj je protiv temperature, dijareje, mučnine, stomačnih problema i umora, ali se odnedavno prepoznaje kao antikancerogena biljka.

Dokazano je da je šimširika moćan antioksidant i ima antibiotička i antiinflamatorna svojstva. Prema indijskoj tradiciji – ona je efektivna za tumore jetre. Rezultat tajvanske studije pokazuje da pri uzimanju velikih doza šimširike, berberin – alkaloid koji se nalazi u šimširici – ubija ćelije raka u čovekovom organizmu.

Kupina

0001046496_l_0_0g3dhw

Nedavna farmaceutska istraživanja tvrde da svakodnevno unošenje kupina može da spreči rak. Kupine sadrže antocijanine koji imaju antiinflamatorna i antioksidantna svojstva. Prema nalazima Univerziteta u Kentakiju antocijanin iz kupina ima potencijal da spreči rast ćelija kancera i da ubije postojeće ćelije kancera. Antocijanini se ne proizvode u ljudskom organizmu, pa se osim putem kupina mogu uneti u formi kapsula.

Pasji dren, svibovina (Rhamnus cathartica)

pasji drijen - grana 2

Pasji dren se koristi pri tretiranju upala, naročito stomačnih. Rezultati pokazuju da toksin T-514 iz pasjeg drena može da ima pozitivnih uticaja u tretiranju tumora, ali se moraju sprovesti dalja testiranja radi dokazivanja ove tvrdnje.

Veliki čičak, lopuh

MINOLTA DIGITAL CAMERA

U istorijskim tekstovima veliki čičak se pominje kao „prečišćivač krvi“. Lekari drevne Kine su koristili čičak u tretiranju kožnih problema, veneričnih bolesti, respiratornih infekcija i problema sa bubrezima. Iako nedostaju naučni podaci, nedavna istraživanja dijabetesa pokazuju da je čičak efikasan u eliminaciji toksina koji izazivaju rak i koji se skupljaju u crevnoj flori zbog lošeg varenja određene hrane.

Nastaviće se…
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree