April 17, 2018 in Uncategorized

Azbuka hrane: istine i zablude o mastima

Zabluda #1: Našem telu masti nisu potrebne

Telu su apsolutno neophodne masti. Ne bismo mogli da živimo bez njih. Bez zdravih masti ne bismo imali energije, ne bismo mogli da razmišljamo i ne bismo imali koordinaciju. Potreban nam je konstantan unos nekog oblika zdravih masti.

Zabluda #2: Masti mogu da prouzrokuju bolesti srca i rak

Kao što rekosmo, zdravom telu su masti potrebne, ali u umerenim količinama. Ako se njihov unos potpuno isključi, to može imati štetne posledice po naše telo. Aktivnim ljudima (onima koji ne pate od preterane gojaznosti), 50 do 70 grama masti dnevno neće prouzrokovati bolesti srca i rak.

Zabluda #3: Ne postoji zdrava mast

Postoje zdrave masti, a za organizam su naročito dobre omega-3 masne kiseline koje možemo uneti uz ribu ili lan. Za ove masne kiseline je dokazano da koriste mozgu, smanjuju rizik od dobijanja šloga i srčanih oboljenja. Nezdravi izvori masti uključuju bilo šta prženo u biljnom ulju i margarin.

Zabluda #4: Slanina goji

Slanina ima visok sadržaj masti, ali kalorije su kalorije. Slanina ne goji ništa više od bilo koje druge hrane, a jedan režanj slanine ima samo oko 50 kalorija (Čovek bi u proseku trebalo da unese oko 2000 kalorija dnevno).

Zabluda #5: Margarin je zdraviji od putera

Ovu zabludu je nažalost ustoličila medicinska zajednica i prehrambena industrija. Margarin sadrži trans masti koje ne čine dobro organizmu i veoma su loše za krvne sudove. Trebalo bi ih, a samim tim i margarin, potpuno izbegavati. Trans masti smanjuju dobar holesterol (HDL) i povećavaju loš holesterol (LDL). Puter ne sadrži ove masti.

Zabluda #6: Low-fat proizvodi su bolji za vas

Devedesete su svetu donele gomilu proizvoda koji su na sebi imale natpis „low-fat“ (sa malim procentom masti) i obećavali zdraviji život. Ono što nam tada obično nisu govorili je to da se ukus masti u toj hrani zamenjen šećerom. Prerađen šećer u sokovima i slatkišima igra značajnu ulogu u debljanju i povećanju stopa dijabetesa. Ako jedemo kolačiće i slatkiše na čijim pakovanjima piše „low-fat“ znači samo da u organizam unosimo više šećera. Namirnica kod koje smanjenje masti ima smisla je mleko, ali je to zasebna tema.

Zabluda #7: Mast u ishrani je glavni uzrok za gojaznost

Nije mast ta koja utiče na gojaznost, već mnogo kalorija unetih kroz masne namirnice. Masti usporavaju varenje i tako smanjuju glad. Na taj način, one mogu da pomognu u smanjenju težine tako što duže imamo osećaj sitosti i ako vežbanjem želite da potrošite unete kalorije.

Izvori:

Health.howstuffworks.com

handsoffmybacon.com

lifestyle lounge
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree