April 18, 2018 in Uncategorized

Brza šetnja od 20 minuta dnevno produžava život

Fizička neaktivnost modernog čoveka današnjice smrtonosnija je čak i od gojaznosti! Ovu poruku su preneli britanski naučnici posle 12 godina opsežne studije. Naime, uspeli su da dokažu da brza šetnja od 20 minuta ili fizička aktivnost prilagodjena svakom pojedincu, može da smanji rizik od prerane smrti čak i do 30 odsto!

Može da zvuči po malo neverovatno, ali medju najugroženijima nisu samo gojazne osobe, već i ljudi koji imaju normalnu telesnu težinu. I to upravo oni koji su zadovoljni svojim izgledom ali su fizički nedovoljno aktivni…

U ovoj studiji učestvovalo je čak 334.000 muškaraca i žena različite životne dobi. Naučnici su redovno pratili njihovo stanje a sve to na osnovu stalne provere visine, težine, obima struka i koliko je svaki učesnik studije bio fizički aktivan. Ustanovljeno je da upravo tih 20 minuta brze šetnje ili vežbanja potroši izmedju 90 i 110 kalorija, što dovodi do smanjenja rizika od prerane smrti od 16 do 30 odsto.

Biti fit i mršav je dobro, medjutim niko nije postedjen od posledica fizičke neaktivnosti, od kojih je naravno najgora prerana smrt – rekao je naučnik Ulf Ekelund, glavni istraživač Medicinskog epidemiološkog centra na Univerzitetu u Kembridžu.

Poruka je jasna i jednostavna: ukoliko volite sebe, ne budite lenji! Niko nije postedjen i imun na preranu smrt.

Autor: Jasmina Simić
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree