April 18, 2018 in Uncategorized

Deca spavaju sa mamom i do desete godine

Granica po pitanju spavanja dece s jednim ili oba roditelja iz godine u godinu sve više se pomera, pa tako danas nije neobično da ostaju u bračnom krevetu i do desete godine, piše Blic magazin.

Psiholog Milja Krivokuća ne preporučuje da deca spavaju u istom krevetu s roditeljima posle četvrte godine.
– Spavanje s roditeljima samo po sebi ne bi trebalo da ima štetan efekat na razvoj dece, ali je problem što je ono obično praćeno celokupnim kontekstom vezanim za osamostaljivanje deteta. Granica koja se sve više pomera ima veze s roditeljskim uverenjima u odnosu na ovu pojavu, ali i sa popustljivošću i neistrajnošću u menjanju stečene navike. Deca individualno reaguju na pokušaj promene stečene navike, i to umnogome zavisi od dečjeg temperamenta, postojanja strahova, kvaliteta formiranog odnosa s roditeljima, ali i načina na koji roditelji pokušavaju da nauče dete da spava samostalno. Ukoliko su deca spavala s roditeljima do treće godine neće se lako navići da spavaju sama. Zbog toga je potrebno da se postepeno navikavaju na spavanje u svom krevetu – objašnjava psiholog.
Prema njenim rečima, važno je da dete ima ritam spavanja, da se u sobi i u krevetu oseća prijatno, što podrazumeva i izvesno estetsko uređenje.
– Svaki put kada u svojoj sobi ostane duže od uobičajenog, dete treba pohvaliti ili nagraditi. Sitne nagrade treba da se planiraju na nedeljnom nivou, ne češće – ističe psiholog Milja Krivokuća.
Za roditelje je jednako važno da neguju svoje partnerske odnose i oni mogu različito da reaguju u situaciji kada dete spava samo s jednim, a ne sa oba roditelja u istom krevetu. Reakcije umnogome zavise od toga kako roditelj doživljava tu situaciju i kakvi su njegovi kapaciteti da se na zreo način nosi s njom.
– Moguće je da se kod roditelja javi i ljubomora jer se osećaju zapostavljeno i odbačeno i često je ljubomora praćena osećanjem krivice. Zbog toga bi i trebalo da kroz ovu situaciju roditelji prolaze zajedno, tj. da budu podrška jedno drugom, da ujednače svoje stavove i zahteve u odnosu na dete, ali i da zajedno rade na njegovom osamostaljivanju – kaže psiholog.

 

VEZA
Deljenje kreveta sa decom loše

Najnovija studija, u kojoj su se stručnjaci bavili posledicama spavanja dece u krevetu s roditeljima, mogla bi da pomogne da neki poljuljani brakovi izbegnu ono najgore, definitivan kraj. Naime, istraživanje obavljeno na 3.000 odraslih ljudi pokazalo je da čak 40 odsto roditelja dopušta detetu da spava u njihovom krevetu, te da zbog toga roditelji nisu previše srećni. Čak 57 odsto roditelja želi da dete spava u svom krevetu, ali polovina njih ipak ništa ne preduzima po tom pitanju, što utiče na brak. Zbog te navike deset odsto muškaraca se oseća odbačenim.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree