April 17, 2018 in Uncategorized

Disanje koje otklanja napetost

Autor: Aniko Budai

Evo jedne jednostavne vežbe, koju najčešće koristim kada se osećam loše, van fokusa, van balansa, ljuta, tužna, napeta ili prosto kada osećam negativnost u sebi. Tokom vremena sam primetila kako mogu lakše i brže da je primenim i da dobijem pozitivne efekte u kratkom vremenu. Jako je praktična, može se primeniti u bilo kojoj situaciji, čak i kada razgovarate sa nekom osobom. Može se primeniti čak i na poslu, u gradskom prevozu ili dok hodate. U početku je bolje vežbati u tišini, zatvorenih očiju. Kada se uvežba fokus, onda se vežba otvorenih očiju kako bi se vežba mogla primeniti u bilo kojoj situaciji.

Usmerite pažnju na središte vaših grudi, na središte vašeg srca. Pokušajte da pronađete tačku koja se nalazi tačno na sredini. Ako imate problema sa fokusom, možda će vam se dešavati da vam fokus pomalo beži sa centra srca levo-desno i da vam je teško da ga tu održite. Lagano ga vratite u sredinu. Fokus treba da je opušten, ne treba se fokusirati kao da bušite laserom nego prosto kao da ga posmatrate očima. Ako vam fokusiranje u početku predstavlja problem, proširite fokus tako da prostor unutar grudi na koji se usmeravate bude veličine grudve, a može i veći. Ne zamišljajte grudvu, niti bilo koji drugi oblik, samo osetite nematerijalni prostor unutar grudi. Pokušajte da ne razmišljate ni o čemu drugom. Opustite vilicu. Opustite telo.

Dišite lagano. Dok ste fokusirani na centar grudi, postanite svesni ravnomernog disanja koje vam podiže i spušta grudi. Posvetite neko vreme da vam se dah ustali. Sada zamislite da je vaše središte kao balon na naduvavanje ili kao mehur od sapunice. Sa svakim udahom ubacujete vazduh u njega, a sa svakim izdahom potiskujete taj vazduh prema zidovima membrane i ona se širi i pravi više prostora za još vazduha. Polako proširite balon sve do izvan granica vašeg tela. Dok dišete, grudni koš će se sve više širiti, upuštajući više vazduha. Ne širite grudni koš na silu, prosto neka se on sam prirodno širi kako dišete. Neka vam je fokus stalno na središtu unutar vaših grudi. Nakon vrlo kratkog vremena, napetost u vama, sve što vas muči, negativnost, tuga, mržnja ili bilo šta drugo što vam ne prija će jednostavno nestati.

Više na sajtu Majka Zemlja
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree