April 17, 2018 in Uncategorized

Dok jedete ovo ne brinite o pesticidima

Iako se organski poljoprivrednici (vrlo) polako probijaju na srpsko tržište, put organske hrane do naših trpeza je još uvek dugačak i trnovit. Prvenstveno zbog finansija, jer organska hrana mora biti skuplja – ne zbog hira proizvođača, već zbog načina proizvodnje, a tek posle zbog neobaveštenosti kupaca. Relativno dobra vest za nas, potrošače, je ta da postoji voće i povrće koje je bezbednije za upotrebu od ostalog bez obzira što nije organsko. Američka neprofitna organizacija Enwironmental working group (EWG) je vršila ispitivanja na koje biljke pesticidi ne utiču previše i došla do sledećih informacija:

CRNI LUK

U manje od jednog procenta testiranih uzoraka su pronađeni tragovi pesticida, što crni luk čini naročito čistom biljkom. Insekti nisu naročito zainteresovani da jedu luk, tako da se oni ne prskaju pesticidima kao neko drugo povrće.

ANANAS

Nedavno smo imali problema sa limunom i njegovim kvalitetom, tj. nekvalitetom. Postavilo se pitanje kakvo južno voće uopšte stiže na naše tržište. Ako ništa drugo (pominjemo ga iako nije baš dostupan svim slojevima stanovništva), ananas je bezbedan. Ananas ima debelu koru koja štiti voćku od štetnih pesticida. Kad ga očistite, veliki deo ploda koji je bio izložen pesticidima završi u korpi za otpatke.

GRAŠAK

Zahvaljujući mahuni, grašak spada u bezbednije biljke za ishranu.

PATLIDŽAN

Pretpostavlja se da se plavi patlidžan bolje nosi sa pesticidima zbog svoje kore koja je glatka i čvrsta i koja deluje kao zaštitna barijera.

KIVI

Njegova čupava kora ga štiti od pesticida, te je i ova voćka prilično bezbedna.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree