April 18, 2018 in Uncategorized

Evo kako možete da ukrasite vaša uskršnja jaja

kreativna_trubaUskršnji praznici su gotovo pred nama, i predstoji nam tradicionalno farbanje jaja. Ukoliko želite da ove godine vaša uskršnja jaja budu originalnija i zanimljivija, Kreativna truba je spremila za vas nekoliko tutorijala kako da ih jednostavno, lako i brzo ukrasite.

 

 

 

1. Ofarbajte jaja svilom

Ukoliko želite svilom da ukrasite uskršnja jaja, biće vam potrebna stara svilena kravata, ili bilo koji svileni materijal koji ne koristite i što svetlije parče tkanine (možete iskoristiti deo stare jastučnice, čaršava, bele krpe, majice…). Prvi korak je da rasparate kravatu i uzmete samo onaj svileni deo sa motivima. Ukoliko ne koristite kravatu, već neki drugi svileni materijal, onda samo isecite motiv koji vam se dopada za ukrašavanje jaja. Isecite onoliko kravate koliko vam je potrebno da obmotate jaje, a na jaje prislanjate onaj deo koji je zapravo spoljašnjost kravate. Kravatu prislonite jajetu što bliže, kako bi se motivi što bolje preslikali, onda zavežete trakicom ili koncem. Nakon toga sledi još jedno što svetlije parče tkanine, koje se vezuje preko svilenog materijala. Jaja stavite u lonac sa vodom (savetuje se da ne koristite aluminijumski lonac), dodajte dve kašike sirćeta i ostavite da se kuvaju dvadesetak minuta. Kada se skuvaju, izvadite ih iz lonca, i ostavite ih da se ohlade. Nakon što se ohlade, dolazi i onaj najzabavniji deo, krenite da skidate tkaninu i svilu, i videćete konačan rezultat.

jaje_svila

2. Ukrašavanje washi trakom

Washi tape je dekorativna traka za ukrašavanje, a za ovaj poduhvat potrebna vam je dvostruko lepljiva traka, salvete sa raznim motivima, makaze i eventualno bušači sa različitim oblicima kako biste upotpunili ovaj kreativni poduhvat. Washi tape ćete napraviti tako što ćete šareni sloj salvete zalepiti na jednu stranu dvostruko lepljive trake. Sami možete kreirati dužinu i debljinu trake, a dekorativni bušači vam takođe mogu mnogo pomoći. U svemu ovome ukrašavanje jaja ovom trakom nije neka naročita filozofija – upotrebite svoju maštu i vešte ruke.

washi_jaje

3. Napravite “tufnasto jaje”

Za početak skuvajte jaje, a preporučuje se da bude belo. Na jaje zalepite stikere, na onim mestima na kojima želite tufne. Kada to odradite, jaje stavite u činiju, u koju ste pre toga sipali ¾ vode, jednu kašiku sirćeta i boju za farbanje hrane iliti  prehrambenu boju, koju god želite. Ostavite jaje nekoliko minuta da odstoji u činiji, kada ga izvadite, odmah skinite stikere, obrišite jaje i dobićete “tufnasto jaje”.

tufna_jaje

4. Ukrašavanje gumicom

Skuvate jaje i nakon toga ostavite ga da se ohladi. Umotajte gumice oko jajeta, ukoliko želite jednu šaru, onda će vam biti potrebna jedna gumica, ukoliko želite nekoliko, slobodno stavite nekoliko gumica. U međuvremenu možete pripremiti boju za farbanje jaja, tako što ćete u ¾ šolje tople vode, staviti jednu kašiku sirćeta i oko 10 kapi boje za hranu. U tu smesu potopite vaše jaje koje je prekriveno gumica, i ostavite neka odstoji najmanje pet minuta.

gumica_jaje
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree