April 17, 2018 in Uncategorized

Godji bobice – nutritivne vrednosti

Godji bobice se danas dosta koriste kao zdrava hrana širom sveta, iako su donedavno bile dostupne samo u azijskim prodavnicama hrane. Poznate kineskoj medicini već 6000 godina, godji bobice se prodaju sveže, sušene, kao sok ili sirup. Promovisane zbog svojih antioksidantnih svojstava, godji bobice navodno pojačavaju vaš imuno sistem, poboljšavaju rad mozga, utiču na dugovečnost i smanjuju rizik od bolesti srca, iako studija visokog kvaliteta da to potvrdi nema. Pune hranljivih sastojaka, godji bobice su dobar izvor vitamina A, vitamina C, gvožđa i vlakana.

Četvrtina šolje godji bobica sadrži 90 kalorija i 4 grama proteina. Ženama se preporučuje 46 grama a muškarcima 56 grama dnevno. Takođe, one sadrže 4 grama vlakana, što predstavlja između 10,5 i 19 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Četvrtina šolje godji bobica sadrži 180% od dnevne potrebe za vitaminom A. Prirodni antioksidant, vitamin A štiti vaš organizam od štete koju nanose slobodni radikali koji nastaju dok vaše telo razlaže hranu. Slobodni radikali mogu da ubrzaju proces starenja i da prouzrokuju smrt ćelija. Nedostatak vitamina A ima za posledicu loš vid.

Takođe prirodan antioksidant, vitamin C usporava proces starenja i smanjuje rizik od dobijanja raka i bolesti srca tako što brani vaše telo od slobodnih radikala. Vitamin C se takođe koristi u procesu proizvodnje kolagena koji čini kožu, hrskavice, tetive, ligamente i krvne sudove zdravim. Četvrtina šolje godji bobica sadrži 30 odsto od dnevne potrebe za vitaminom C.

Gvožđe se nalazi u svakoj ćeliji vašeg tela i u pitanju je mineral od suštinske važnosti jer od njega zavise krvne ćelije. Gvožđe se koristi za proizvodnju hemoglobina i mioglobina, dva proteina koji prenose kiseonik telom. Nedostatak gvožđa prouzrokuje anemiju koja za posledicu ima nesvesticu, umor, nedostatak dana. Četvrtina šolje godji bobica u sebi ima 15% od neophodne dnevne vrednosti gvožđa.

Pogledajte ponudu godji bobica proizvedenih u Srbiji

Izvor:  Live strong
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree