April 18, 2018 in Uncategorized

Hrana za bolje pamćenje

Dok smo išli u školu, verovatno nismo mnogo razmišljali šta ćemo pojesti. Hoće li to biti sendvič ili pomfrit, jabuka ili nešto treće, bilo je važno samo da smo siti. Razlog zašto pišemo o tome jeste studija objavljena na Ohio univerzitetu, koja govori da brza hrana loše utiče na rezultate u školi. Istraživači su pratili učenike koji se hrane brzom hranom redovno i otkrili da čak 20 odsto njih ima niže ocene od ostalih koji nisu konzumirali brzu hranu. To nas je navelo da malo istražimo koja to hrana pozitivno utiče na koncentraciju i memoriju.

Najpre je to voće i povrće i to samo ako se spremi na adekvatan način. Važno je da voće i povrće ne izgube svoje vitamine u procesu spremanja, ali je najbolje jesti ih sirove. Ishrana bogata ovakvim namirnicama dobro utiče na memoriju i koncentraciju, koordinaciju pokreta i centar za ravnotežu.

Borovnice su recimo bogate snažnim antioksidansima. Istraživanjima je potvrđeno da osobe koje redovno konzumiraju borovnice imaju jaču mentalnu stranu i motoričke sposobnosti, bolje pamćenje i smanjenu mogućnost pojave demencije.

Važno je unositi omega-3 masne kiseline, kojih najviše ima u lososu i pastrmki. Omega-3 kiseline deluju protivupalno i podižu imunitet, kao i nivo koncentracije. Naročito se preporučuju školarcima i studentima.

Preporučuju se i orašasti plodovi, a naročito orah, koji se smatra najboljom hranom za mozak. Orasi su takođe bogati omega-3 masnim kiselinama, poboljšavaju funkcionisanje moždanih ćelija, a pozitivno utiču i na raspoloženje i pomažu u sprečavanju depresije.

Napici koji utiču na kognitivne sposobnosti su kakao i čajevi.

Kakao sadrži flavanol – antioksidant koji podstiče protok krvi u mozgu i pozitivno utiče na kognitivne sposobnosti. Čajevi od žen šena, ruzmarina i nane poboljšavaju koncentraciju i radne sposobnosti i održavaju budnost mozga na prirodan i jednostavan način.

Na kraju bismo spomenuli i med, koji ima pozitivan uticaj na ceo organizam, a na mozak naročito. Najpre treba povesti računa da med kupujemo od proizvođača, jer je to jedina garancija da će on blagotvorno delovati na naš organizam. Visok sadržaj glukoze i fruktoze u medu hrani mozak i srce.

Lidija Petrović
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree