April 17, 2018 in Uncategorized

Kako oprati pesticide s voća i povrća

Danas je vrlo teško naći povrće i voće koje nije prskano. Ukoliko niste sretnik koji ima vrt i sam uzgaja svoju hranu, kako oprati pesticide s voća i povrća? Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida pa pojedinci koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku, a zatim gule koru koja je puna hranjivih materija. Iako se na taj način voće i povrće opere puno bolje nego samo s vodom, to i dalje nije dovoljno da se uklone ostaci pesticida.

U raznim ispitivanjima s uklanjanjem pesticidnog ostatka je dokazano da se raznim metodama može ukloniti ostatak pesticida za – 75%. Naravno nije se moguće rešiti svih 100 % jer pesticidi ulaze duboko unutra, no i ovih 75% je odlično.

Detaljno operite i očetkajte voće i povrće pod mlazom mlake tekuće vode s malo vrlo blagog eko deterdženta za posuđe. Dobro isperite.

Napomena: Gljive samo očetkajte i obrišite. Ne zaboravite jako dobro oprati lubenice prije rezanja jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ih ne operete s kore, nožem ćete ih samo unijeti unutra! Bacite spoljno lišće lisnatog povrća.

Uzmite veću posudu i namočite u njoj plodove u otopini vode i kupovnog (bio dućani) ili domaćeg sredstva za uklanjanje pesticida. Možete za ovu svrhu iskoristiti i prethodno očišćeni sudoper. Evo kako:

Rešenje 1: 1 kašičica morske soli na šoljicu vode. Potopite sat vremena pa isperite.

Rešenje 2: Napravite rastvor 1: 4 od sirćeta i vode. Potopite sat pa isperite. Prskane jabuke potopite i duže.

Napomena: Bacite pogled na vodu u kojoj se potapalo voće i povrće i videćete što je sve izašlo…

Više na sajtu Atma
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree