April 17, 2018 in Uncategorized

Leska – lek za vene i stomak

S OBZIROM na to da se presni ili pečeni mnogo koriste i da su mnogobrojni oni koji obožavaju njihov ukus i aromu, ne čudi što su lešnici prva asocijacija na lesku (Corylus avellana). Ipak, zbog lekovitih osobina, dobri travari ne zaboravljaju da se zbog lekovitosti cene i mladi listovi i kora ovog gustog šiblja.

Leska, inače, raste svuda, a naročito po obodima šuma, livada i pašnjaka, kao i po živicama. Osim po lešniku, koji je zapravo semenka ove biljke, leska je prepoznatljiva i po glatkoj kori na savitljivim granama. Listovi su ovalni, krupni, u osnovi srcasto usečeni a na vrhu šiljasti.

Stručnjaci kažu da u kori leske ima katehinskog tanina, malo smole, etarskog ulja i flavonskih heterozida (derivati miricetola) od kojih potiče žućkasta boja kore. List je sličnog hemijskog sastava, ali sadrži i vitamin C, oko 120 miligrama u 100 grama svežeg lista.

I kora i list leske upotrebljavaju se kao zamena za američki hamamelis jer katehinski tanin koji leska sadrži steže krvne sudove, to jest deluje kao vazokonstriktor.

Lekoviti preparati pripremljeni od lista i(li) kore leske spolja se, kao obloge koriste za lečenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ove obloge se pripremaju kuvanjem usitnjenih listova i kore leske na tihoj vatri, a u apotekama se priprema ekstrakt, takođe za lečenje ulkusa vena. Preparati od leske se, takođe, koriste za čišćenje kože.

Osim toga, mast-melem od listova i kore leske koristi se za lečenje spoljašnjih šuljeva (hemoroida). U narodnoj medicini, jak, koncentrovan čaj od leske, vekovima se koristi kao efikasan lek za lečenje proliva kao i za zaustavljanje velikih odliva tokom menstruacije.

Kada s jeseni sazri, lešnik obiluje belančevinama a sadrži i mnogo masnog ulja koje se uglavnom sastoji od glicerida nezasićenih masnih kiselina, najviše oleinske i linolne. Poznato je da je hranljiva vrednost lešnika velika, jer je na našem području, lešnik najmasnije seme. Ceđenjem lešnika dobija se lešnikovo ulje koje je veoma cenjeno i prepoznatljivog prijatnog ukusa.

Dobri poznavaoci bilja znaju da kod nas kao drvo raste i bela leska (Corylus colurna) čiji su list i kora vrlo sličnog hemijskog sastava kao i leskini, ali se ne upotrebljavaju često, a njihovo dejstvo nije dovoljno ispitano.

Više u Novostima
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree