April 17, 2018 in Uncategorized

Kako stvoriti prostor za meditaciju i opuštanje

Ako možete stvoriti poseban prostor za meditaciju– maleni hram ili kutak u kući gde možete meditirati svaki dan – tada ne upotrebljavajte taj kutak u bilo koju drugu svrhu jer svaka svrha ima vlastitu vibraciju. Taj kutak upotrebljavajte za meditaciju i ni za što drugo. Tada će on postati ispunjen i čekati vas svaki dan. Kutak će vam biti od pomoći; samo mesto će stvarati posebnu vibraciju, posebnu atmosferu u kojoj ćete moći ići sve dublje i dublje, sve lakše. Iz tog razloga stvoreni su hramovi, crkve i džamije – jednostavno zato da bi se dobio prostor koji služi samo za molitvu i meditaciju.

Možete li odabrati stalno vreme za meditiranje, i to će biti od velike pomoći jer vaše telo i vaš um jesu mehanizmi. Ako svaki dan ručate u određeno vreme, vaše će telo u taj sat tražiti hranu. Ponekad se možete čak i poigrati time. Ako obično ručate u jedan sat, a časovnik pokazuje da je upravo jedan sat, osetićete glad – čak ako časovnik nije ispravan i tek je jedanaest ili dvanaest sati. Pogledate na časovnik, a ona pokazuje jedan sat, i odjednom osetite glad. Vaše telo je mehanizam.

Vaš um je takođe mehanizam. Meditirajte svaki dan na istom mestu, u isto vreme, i stvorit ćete glad za meditacijom u svom telu i umu. Vaše telo i um svakog dana će u određeno vreme zatražiti od vas da meditirate. To će biti od pomoći. U vama je stvoren prostor koji će postati glad i žeđ. To je vrlo dobro u početku. Dok ne dođete do toga da meditacija postane prirodna i da možete meditirati bilo gde, na bilo kojem mestu i u bilo koje vreme – do tog trenutka upotrebljavajte te mehaničke izvore tela i uma kao pomoć.

Kad ugasite svetlo, kad zapalite u sobi određeni mirisni štapić, kad imate određeno odelo, kad postignete određeno raspoloženje, određenu mekoću, kad imate određenu vrstu prostirača, kad zauzmete određen položaj tela, stvorili ste određenu atmosferu.  Čovek mora naći vlastiti ritual koji je tu jednostavno da vam pomogne da se osećate udobno. A kad se osjeaćate udobno, meditacija se dogodi, Bog dolazi poput sna, Bog vam dolazi poput ljubavi.

Uvijek se setite: ono u čemu uživate može duboko ući u vas, jedino to može duboko ući u vas. Uživanje u nečemu jednostavno znači da vam to odgovara. Ritam uživanja usklađuje se s vama: postoji fini sklad između vas i metode meditiranja. Ako se dogodi da u nekom trenutku nestane radosti, odbacite tu metodu jer više nije delotvorna. Nađite drugu metodu. Neka vam merilo bude radost.

Izvor: Atma
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree