April 17, 2018 in Uncategorized

LEKOVITO BILJE

Autor: Dragana Popović

Sponzor konkursa:goji

Od sveg blaga u životu najštedljivije nam se dodeljuje ono što je najdragocenije – a to je zdravlje, o kojem se najmanje staramo. Mi rasipamo svoju snagu, zloupotrebljavamo svoj želudac, i, neodgovorno, preko svake mere trošimo svoju energiju. Ogromna je vrednost zdravih i jakih pluća, srca koje kuca pravilno i bistrog uma.
Ne cenimo, ili nemamo vremena, rastrzani i premoreni. Nosi nas vetar nesigurne sutrašnjice, preskačemo slabe, drugi nas guraju, borimo se “sa vetrenjačama”, padamo bez daha, ali ustajemo nastavljajući svoj put i svoje borbe, pogledom sokola koji seže u daleka prostranstva netaknute prirode.

U prirodi se nađe lek za sve. Onda kada izgubimo nadu da medicina može pomoći, onda kada smo puni strepnje i straha od hiruških intervencija koje ostavljamo po strani, za nedaj Bože. Ali, pre svega, prirodi se obraćamo, tražimo savršeno gnezdo za lek svojih muka, jer znamo da je bilje lekovito, i verujemo mu, jer nije hemija. Poznato je da divlje, t.j. samoniklo bilje neretko ima veliku moć, pa tako i da odbrani organizam od bakterijske i gljivične infekcije, da priskoči u pomoć onda kada su konvencionalni antibiotici nemoćni. Kod teških bolesti, lekovito bilje može da se, uz savet lekara, koristi kao pomoćno sredstvo. Naročito zbog brzine delovanja, jer bilje traži vreme, a ozbiljnije dijagnoze hitnu intervenciju.

Volja je čudotvorna sila koja vodi uspehu i sreći. Mnoga su se čuda dešavala, mnoga isceljenja, jer čovek je kao “luk” – koliko god da se savije, ispravi se, u nameri da pobedi bolest. Okrenut ka gorštaku u sebi, on traži spas u prirodi, u onome što je lekovito, snagu daje i krepi.
Prvo bilje na domaćoj top listi su žalfija, nana, kopriva, kantarion, hajdučka trava, majčina dušica…U kombinaciji, ovo bilje dobija posebnu moć, a veoma je važno kad je pripremljeno i koja je količina bilja uzeta. Najbolje je koristiti sveže ubrano bilje, ali u nedostatku istog, koristiti i sasušeno. Bilje se koristi za pripremu čajeva, odvara, melema, tinktura, obloga, kupki, smesa za inhalaciju i rastvora za kompres i ispiranje.

Neki provereni recepti:
– Čaj za produkciju spermatozoida i njihovu pokretljivost
Pomešati 100 g cveta zove, 50 g hajdučke trave, 50 g semenki peršuna, 30 g iđirota, 30 g lista maline, 30 g majčine dušice, pa 2 kašičice mešavine preliti sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 30 min. Procediti i piti 2-3 šolje čaja dnevno.
– Čaj za eliminaciju ženskih cisti
Pomešati 50 g nevena, 50 g rastavića, 50 g hajdučke trave, 70 g koprive, 20 g mačkovog brka (crni kim), 30 g uve, 20 g lisičice, 30 g virka, 50 g kantariona i 30 g čuvarkuće.
(Postupak za pripremu kao kod gore navedenog čaja).

– Čaj protiv pušenja

Napraviti mešavinu od iste količine (50 g) cvetova podbela, majčine dušice, stolisnika, koprive i poljske preslice. Ključalom vodom (200 ml) preliti 2 kašičice mešavine i ostaviti da odstoji 10 min. Piti 3x dnevno.

(Osim što ublažava želju za cigaretom, podstiče i detoksikaciju organizma. Kao zamena za cigaretu, žvakati koren iđirota, sok gutati, a koren ispljunuti. Nakon sisanja korena, cigareta poprima ukus zapaljene kartonske kutije!).
– Melem za ublažavanje opekotina i hemoroida
Sušiti kukutu i kantarion da se dobije prah pa povezati sa svinjskom mašću.
Ume bilje što pilula neće!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree