April 18, 2018 in Uncategorized

Najveća svetska farma u zatvorenom – 100 puta produktivnija

Statistika ove neverovatno uspešne japanske farme je zapanjujuća: najveća svetska farma u zatvorenom na oko 2300 kvadratnih metara proizvodi 10.000 glavica zelene salate dnevno (100 puta više po kvadratnom metru od tradicionalnih metoda) sa 40% manje uložene energije, 80% manje otpada i 99% manje potrošene vode od proizvodnje u spoljašnjim uslovima. Obzirom na ove brojke, ne čudi informacija da su u najavi iste takve farme u Hong Kongu, Mongoliji, Rusiji i Kini.

Prilagođeno LED osvetljenje pomaže da biljke rastu dva i po puta brže, i to je samo jedna od mnogih inovacija Šigeharu Šimamure, čoveka koji je pretvorio nekadašnju fabriku poluprovodnika u najveću farmu u zatvorenom na svetu.

Šimamura je skratio cikluse dana i noći u ovom veštačkom okruženju, tako da biljke rastu brže, dok se temperatura, svetlo i vlažnost dovode na optimalne vrednosti, a prostor se po vertikali maksimalno koristi.

Trenutno, proces je polu-automatizovan. Mašine rade deo posla, ali branje se obavlja ručno. U budućnosti, Šimamura očekuje robote za branje. Takođe, on smatra da na ovakvoj farmi može da se odgaja bilo koja biljka. Međutim, ono što ima najviše ekonomskog smisla je uzgajanje brzorastućeg povrća koje može odmah da se pošalje na tržište. Za sada, to je lisnato povrće. Međutim, u planu je i odgajanje lekovitog bilja.

Lepota ovog projekta leži delom u njegovoj raznovrsnosti – obzirom da se radi o prostorima sa kontrolisanom klimom i ponovljivim uslovima, u pitanju je rešenje koje može da se primeni bilo gde u svetu gde postoji nestašica hrane. Uštedom prostora, vertikalne farme su dobri kandidati za lokalnu proizvodnju u prenaseljenim urbanim područjima širom sveta.

Izvor: Weburbanist
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree