April 17, 2018 in Uncategorized

Napravite najzdraviji hleb na svetu, bez brašna!

Ova vrsta hleba pravi se od proklijalih zrna pšenice, uz minimalni dodatak kvasca i soli, bez aditiva, konzervansa i sličnih materija.

Sve ostale vrste hleba razlikuju se od ovog, pre svega po tome što sadrže brašno niske biološke vrednosti, sa svojstvima koje ljudski organizam praktično ne može da usvoji.

Ovaj hleb bez brašna je hranljiv kao i svi ostali pekarski proizvodi, ali i obiluje bogatstvom proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljenih hidrata i raznih minerala. Samo sadržaj hranljivih vlakana je dvadeset puta veći nego u hlebu koji je uobičajen u širokoj potrošnji.

Redovno konzumiranje ovog hleba stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospešuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i radi prevencije dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa.

Da ne dužimo dalje dobrih strana je previše da bi se sve nabrojale, a loše strane, pa jednostavno ih nema. Na ukus se treba pomalo navići jer ovo ipak nije tipičan meki, naduvani beli hleb. Ali je zato sve ono što beli hleb nije.

SASTOJCI

  • 300 g pšeničnog zrna
  • 100 g ječmenih pahuljica
  • 2 supene kašike susama
  • 2 supene kašike lanenog semena
  • 2 supene kašike suncokretovog jezgra
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1/2 svež kvasac+50 mil vode

– Proces izrade ovog neobičnog hleba je malo poduži, ali stvarno ne traži mnogo vremena da se izradi.Počinje tako što pšenicu prelijemo vodom.Pšenica stoji u vodi tri dana sve dok ne počne da isklijava.Voda se povremeno menja da se pšenica ne bi ukiselila.

– Nakon tri dana pšenicu ocedimo od vode i u malim količinama meljemo mašinom za mlevenje mesa ili u blenderu. Na kraju se dobija masa slična testu.

-U samlevenu pšenicu dodajemo pahuljice po izboru ja sam koristila ječmene. Pahuljice se prvobitno natope mlakom vodom koju kada omeknu stiskanjem dobro ocedimo.

– Masi možemo dodati i razne semenkice po izboru recimo seme suncokreta, lana i susama koje blago popržimo na suvom tiganju pre dodavanja u masu za hleb.

– U 50 ml vode umešamo pola svežeg (količina je opciona može i ceo, mada ja zbog ukusa stavljam samo pola) kvasca sa kašikicom šećera. Kada kvasac nadođe dodamo ga masi za hleb i zamesimo rukom. Nema potrebe za dodavanjem dodatne količine vode jer je sama pšenica bila dovoljno vlažna.

Masi za hljeb dodamo i kašiku soli, dobro sve sjedinimo i izručimo u kalup za pečenje da odstoji oko 30 min. Najbolje je koristiti silikonske kalupe jer tada nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih masnoća. Dok se masa odmara kalup prekrijemo sa vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica pre pečenja.

– Rernu zagrejemo na 220 stepeni celzijusa. Pre pečenja u rernu ubacimo nekoliko kockica leda da bi se rerna zaparila, što omogućava kvascu da još malo digne hleb pre nego što očvrsne kora. Hleb pečemo oko 45-50 min. Najbolje je pečenost proveriti drvenim štapićem kao i kod pečenja kolača.

Više na sajtu Lijek iz prirode
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree