April 17, 2018 in Uncategorized

Napravite sami ulje od nevena

Neven je veoma cenjen zbog svog lekovitog svojstva. Podstiče cirkulaciju, pomaže u lečenju gnojnih rana i čireva, smiruje upalne procese na koži, sprečava nastanak ožiljaka, leči opekotine, odlično je za one nastale sunčanjem, čisti masnu i problematičnu kožu, neguje suvu kožu sklonu ekcemu, pomaže u lečenju gljivičnih oboljenja kože, upotrebljava se kod tegoba sa venama i hemoroidima, u ginekologiji. Zbog prisustva provitamina A, od pomoći je kod psorijaze. Zaista je veoma korisno imati ga u kući.

Nevenovo ulje lako možete sami napraviti. Recept (protiv rana, lišajeva, ekcema, impetiga, hemoroida, opekotina, gnojnih čireva i gljivičnih oboljenja kože):

– Uberite u kasno prepodne, pred samo podne otvorene cvetove nevena i nešto malo listova.

-Iseckajte cvetove i listove makazama i stavite sve u široku teglu.

-Prelijte hladno ceđenim maslinovim, susamovim ili bundevinim uljem, zatvorite (poklopite) teglu i stavite na sunce i toplo mesto. 1 čaša ulja – na jednu čašu cvetova nevena.

-Neka tegla stoji na suncu 4 do 5 nedelja. S vremena na vreme promućkajte.

-Nakon toga, ulje procediti kroz sterilnu gazu i čuvati u čistoj i suvoj staklenoj boci, na tamnom i hladnom mestu.

Pažnja: nevenovo ulje zna da oksidira. Uvek kada uzimate ulje od nevena proverite da nije promenilo boju ili se užeglo, jer je tada izgubilo lekovitost.

Ulje od nevena se može piti kod osetljivog želuca sa ranicama ili postojanja čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, dve kašike dnevno pre jela, samo napominjemo da ulje mora biti sveže i sa jestivim uljem napravljeno.

U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija, otklanja gnojne iscedke, pa se koristi protiv gnojenja korena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree