April 18, 2018 in Uncategorized

NJENO VELIČANSTVO KOMUNIKACIJA

olivera_prijatelj

Možda se pitate što je to u komunikaciji što je čini vrednom ovako visoke titule. Hajde da saznamo!

KOMUNIKACIJA = RAZMENA INFORMACIJA

Kada čujemo reč „komunikacija“, najpre pomislimo na razgovor. Ali, ako se temeljitije njome pozabavimo, shvatićemo da je komunikacija mnogo više od toga. Semafori nam poručuju da stanemo ili krenemo. Bilbordi nas savetuju da kupimo neki proizvod ili odemo na koncert. Kućni ljubimac nam mahanjem repa saopštava da je radostan što nas vidi. Naše „Zdravo“, zavisno od izraza lica, položaja tela i intonacije, može da izražava uvređenost, dosadu, radost… Sve u svemu, komunikacija se ne svodi samo na izgovorenu reč. A čak i kada se svodi, mnogo je važnije kako nešto kažemo nego šta smo rekli.

KOMUNIKACIJA ČINI ŽIVOT BEZBEDNIM

Statistike oko 85% avionskih nesreća pripisuju greškama u ljudskoj komunikaciji, 10% neispravnoj opremi, a samo 5% lošim vremenskim uslovima. U drugim oblastima života ovaj prvi procenat je još veći! A ako je komunikacija ovoliko važna u stvarima koje se tiču mašina, koliko je važna kada se radi o porodici, parovima, prijateljima…?

KOMUNIKACIJA NAS POVEZUJE…

Ukoliko isključimo mali broj ljudi čije životne misije podrazumevaju samoću i tihovanje, mogli bismo reći da je cilj života svih „običnih smrtnika“ da se povezujemo sa drugima i da se kroz te odnose ostvarujemo, manifestujemo i razvijamo.

Evo još jedne veoma važne istine: Ne postoji nijedna normalna osoba na ovom svetu koja ne želi da bude svesna svih poruka koje joj drugi šalju. Doslovce svih! To uključuje i naše roditelje, decu, brata, sestru, muža, ženu, predsednika, pa i našeg zakletog neprijatelja. Na svetu ne postoji nijedna osoba koja bi odbila neku poruku ukoliko bi joj ona bila saopštena na pravi način. Jednostavno, u ljudskoj prirodi je da želimo da budemo svesni svih poruka koje su nam upućene.

Stoga se idući put, pre nego što odustanete od pokušaja da sa nekim komunicirate, setite da on zapravo želi da čuje to što imate da mu kažete, ali na njemu svarljiv i prihvatljiv način. Potom razmislite koji bi to način bio. Možda te reči treba smekšati, ispuniti ih sa više ljubavi, učiniti ih odlučnijim, hrabrijim, ili ih pak razblažiti u odnosu 1:1.000.000 jer je to maksimalna doza koju vaš sagovornik može da „svari.“ Jedino važno je da one izbegnu zamke ega i dopru do njegovog istinskog bića. A ono uvek čezne za bliskošću.

Autor: Olivera Ptica
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree