April 18, 2018 in Uncategorized

Ovo je najsrećnija zemlja na svetu

Najsrećnija zemlja na svetu nije u tropskim krajevima, kao što možda očekujete, već je poznata po snežnim vrhovima i fenomenalnoj čokoladi: Švajcarska je zauzela vrh liste Svetskog izveštaja sreće za 2015.godinu, na kojoj se nalazi 158 država. Izveštaj formira Sustainable Development Solutions Network (SDSN), mreža u kojoj se nalaze predstavnici univerziteta, vlada i privatnog sektora oformljena od strane generalnog sekretara UN – Ban Ki-muna 2012.godine.

Iza Švajcarske su se pozicionirali Island, Danska i Norveška. Sve četiri države imaju ocenu između 7.5 i 7.6 od maksimalne desetke. U ostalih top 10 država su Kanada, Finska, Holandija, Švedska, Novi Zeland i Australija.

Izveštaj o sreći Ujedinjenih Nacija od 2012.godine pokazuje da su sreća i blagostanje stanovnika glavni pokazatelji ekonomskog i društvenog razvitka jedne države.

„Težnja društva je napredak njegovih članova“, kaže Džefri Saks, direktor Earth Instituta Kolumbijskog univerziteta. „Ovaj izveštaj dokazuje kako se postiže društveno blagostanje. Nije u pitanju samo novac, već i pravednost, poštenje, poverenje i dobro zdravlje. Ovi dokazi će biti korisni svim državama u njihovim težnjama za postizanje ciljeva održivog razvoja.“

Rezultat ovog izveštaja dolazi od analize podataka iz Galupove ankete u kojoj je učestvovalo 2000 do 3000 ljudi iz svake zemlje. Učesnici su ocenjivali svoje zadovoljstvo životom ocenom od 0 do 10. Većina razlika u oceni sreće među državama se objašnjava sa šest faktora: nivo BDP-a, životni vek, darežljivost, socijalna podrška, sloboda i nivo korupcije.

Posle izračunavanja rezultata, istraživači su došli do zaključka da blagostanje ljudi, uključujući njihove emocije i procene kvaliteta života, veoma zavisi od društvenih normi i institucija. Isto važi i za komšiluk i za nivo države. Pojedinci su imali bolje rezultate ako imaju podršku porodice i prijatelja. Na nivou komšiluka i zajednice, bolji rezultati su povezani sa prisustvom poverenja i empatije. Na nacionalnom nivou, moć države i društvene norme određuju kvalitet života.

Inače, Srbija stoji ponosno na sredini liste sa ocenom 5,1 i zauzima 87.mesto iza Rumunije, ali ispred Portugala. Što se tiče zemalja bivše SFRJ, očekivano je Slovenija najbolje pozicionirana na 55.mestu, Hrvatska je na 62., ne znam kako ali Kosovo je na 69.mestu, te Crna Gora na 83., a iza nas su Makedonija i Bosna i Hercegovina (93. i 96.mesto).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree