April 18, 2018 in Uncategorized

Potražite sebe i osmehnite se mesecu radosti, praznika i darivanja

cvetne_esencije_2U boji irvasa, mirisa cimeta i ukusa kuvanog vina često se izgubimo i zaboravimo na sebe. Nije obavezno da bude tako. Na kraju godine učinite za sebe lepu stvar – osmehnite se i probudite osećaj zadovoljstva i radosti.

Decembar- poslednji mesec u godini. Miriše na zimu, prvi sneg, vanilu, cimet i kuvano vino. Dan po dan prolazi i sve polako dobija praznične boje, mirise i osećaje. Oko nas mnoštvo reklama koje podsećaju na radost darivanja, pružaju nam sliku idealnog doma, porodice, savršenog života. Ulice krase praznične rasvete, ukrasi, iza nekih zavesa naziru se borovi i jelke. Sve podseća na bajku. Sve evocira uspomene, budi maštu i očekuje se da budemo srećni i razneženi. Ali, kao što obično biva očekivanja nisu u skladu sa nama i onim što mi osećamo. Ponekad nas sva decembarska dešavanja i pretpraznične aktivnosti rastuže i podsete na neke osobe i trenutke, na neku bolju prošlost, podsete na vreme kada smo svi bili skupa i kada je sve bilo, barem iz ove tačke gledano, idealno. Naravno, svesni smo svi da idealna situacija ne postoji, ali, upravo nas marketinške agencije ubacuju u vremeplove i teraju nas na sanjarenje. Vraćamo se u prošlost ili kreiramo neku budućnost, i u svemu tome zaboravimo da budemo ovde i sada – u svom životu u decembru 2014.godine. A nije neophodno da bude tako. Imamo mogućnost da menjamo svoju sadašnjost i utičemo na lepšu budućnost. Da bismo, za početak, bili ovde i sada i da bismo punim plućima osetili lepotu praznika cvetne esencije koje mogu biti od koristi su Honeysuckle da nas odveže, oslobodi od prošlosti, i Clematis protiv sanjarenja i maštanja o nekim prošlim danima.

Praznični dani su usko vezani i za porodicu. Neke se u tom periodu okupljaju, a neke nije moguće okupiti. Za pojedince ovakvi trenuci znaju da budu izuzetno stresni – jedni su uzbuđeni zbog susreta sa onima koje dugo nisu videli, drugi su tužni jer nema njima dragih osoba da upotpune prazničnu atmosferu, a pak trećini su osećanja izmešana od radosti do frustracije, jer takvi susreti često otvaraju pitanja koja tokom godine vešto izbegavamo. Da li si našao nekog… kad planirate decu… imaš li nameru da završiš taj fakultet… bilo bi dobro da nam vratiš novac koji smo ti pozajmili… Ovakva pitanja izbegavamo jer ni sami ne umemo da odgovorimo na njih. Često ih i sami postavljamo, ali kad nas sa njima suoče oni koji su nam najbliži jednostavno u nama izazovu nemir, anskioznost, strah od budućnosti. U ovakvim situacijama esencije izbora su: Aspen da vas oslobodi straha od nepoznatog, a ako znate šta vas plaši, izbor za vas je Mimulus. Ako porodične skupove izbegavate jer u vama izazivaju osećaj potpune nemoći dobar izbor je Rock Rose.

Sve popularniji završetak godine izgleda tako da sumiramo predhodnih 365 dana i analiziramo postignute rezultate. Mnogi pred praznike podvlače „crtu“ i sabiraju šta su u protekloj godini uradili. Kreće samoispitivanje:

  • Da li je moglo bolje?
  • Da li sam zaslužio više?
  • Da li je trebalo drugačije?
  • Jesam li ja uopšte sposoban/na da nešto uradim?

Kad krenemo da razmišljamo i da se samooptužujemo na pravom smo putu da sebi, ali i onima oko nas pokvarimo raspoloženje. Sumnja u sopstvenu vrednost, preispitivanje sopstvenih mogućnosti, kolebanje u vezi sa onim što smo već uradili, podrivanje poštovanja prema sebi samima, nisu produktivni. Da bismo se vratili u balans dobro bi bilo koristiti Sclerantus cvetna esencija koja je odličan izbor i podrška osobama koje se kolebaju. Utiče tako da osoba postaje odlučnija i kreće se u jednom pravcu. Takođe, u ovoj kombinaciji i Larch može biti esencija koja će nam biti od koristi. Esencija koja utiče na poboljšano raspoloženje, samopouzdanje i otklanja strah od neuspeha kao i ubeđenje da nismo dovoljno dobri. Cerato pomaže da prestanemo da se oslanjamo na tuđu podršku, da počnemo da otkrivamo sopstvene potencijale i utiče tako da podigne samopouzdanje i uveri vas da možete i sami da postignete važne stvari u životu.

Cvetne esencije su idealne za ove praznične dane. Pored uticaja na pomenute emocije i stanja učiniće da praznične dane dočekate i provedete s radošću i veseljem. Naučiće vas da volite i prihvatite sebe baš onakvim kakvi jeste. Dobra esencija za praznike jeste i Holly jer osobe koje je koriste postepeno nauče da vole i poštuju sebe. Takođe esencija izbora je i Black Eyed Susan jer će vam pomoći da se oslobodite potisnutog besa i tuge.

Cvetne esencije će vas vratiti u ravnotežu – bićete ovde i sada. Nećete se vraćati u prošlost i prisećati se stvari koje su davno za vama, niti ćete sa strepnjom razmišljati o budućnosti. Jednostavno ćete uživati u svakom trenuku koji ćete provesti sa porodicom, partnerom, decom, prijateljima. Cvetne esencije će podići vašu energiju i jednostavno ćete uživati u svim onim sitnicama koje praznici donose.

Ako tokom decembra putujete ili ste planirali da otputujete, uživajte u putovanju (bilo bi dobro da uz sebe imate esenciju Dill – idealnu za putovanja jer vas čuva od mnogobrojnih spoljnih uticaja, Dandelion da vas opusti, Sclerantus protiv mučnine, Rescue Remedy za sve akutne stresove i šokove, kao i za moguću nesanicu izazvanu silnim utiscima), a ako ste rešili da ove godine u svom domu organizujete zabavu za svoje najdraže bićete u svom elementu uz Impations protiv nestrpljenja, Snapdragon da vam pomogne da budete opušteni u komunikaciji, Madia da budete fokusirani na dešavanja u svom domu, još jednom Dandelion, da se opustite kad gosti odu i vi pospremite za njima.

Cvetne esencije koje su korisne na putu promene su i: Morning Glory da vas oslobodi svih onih navika koje su destruktivne i koje vam remete normalan dnevni ritam, Cayenne da vas probudi iz letargije, dobra esencija je i Blackberry da vas pogura i pomogne da s reči pređete na dela. Walnut je cvetna esencija koju svakako treba da stavite u svoju kombinaciju jer je ovo esencija koja je dobar izbor za situacije koje nose promene u sebi, koje mogu biti stresne – poput promene mesta stanovanja, bračnog statusa, posla, stvaranja novog života. Dobra esencija je i Bleding Heart za čišćenje emocija nakog završetka emotivne veze, kao i za prihvatanje da je ljubavi došao kraj. Uz to dobro ide Borage koji će uneti vedrinu i snagu i optimizam. Naravno, dobro će doći i California Wild Rose da unese entuzijazam i optimizam kao i volju za životnim radostima.

Možda ste baš za ove praznike odlučili da najzad promenite i svoj status iz single pa vam za tu priliku preporučujemo Pretty Face da sebi budete lepi a time i puni samopouzdanja, Trumpet Vine i Cosmos da vam misli budu jasne i da ono što izgovorite bude zvonko i bez treme. Dobra esencija izbora je i Elm koji će vam povratiti trenutno poljuljano samopouzdanje, kao i Buttercup za osećaj samopoštovanja i jačanje vere u sebe. Sunflower će vam pomoći da zablistate,a Mountain Pride će vam dati snagu i istrajnost. Sve to začinite cvetnom esencijom Zinnia da unesete veselje i opuštenost i neka magija počne.

Uživajte u prazničnim danima, podelite radost sa onima koje volite a u svoje srce unesite mir i ljubav. Emocionalnu, fizičku i duhovnu ravnotežu žele vam Marija i Merima.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree