April 18, 2018 in Uncategorized

Prehlada izlečena u jednom potezu

snaga_bilja_prijateljMalaksalost, drhtavica, glavobolja, bol u mišićima, povišena temperatura, grebanje u grlu… Ako osetite ove simptome vreme je čudotvorni lek koji seče bolest u korenu.

Čim osetite da dolazi prehlada zagrejte 3 decilitra crnog vina. Dok se vino greje u njega stavite i šipku cimeta veličine 3 do 4cm. Dodajte 20 smrvljenih zrna crnog bibera, 3 pupoljka karanfilića, kafenu kašičicu suvog đumbira i 20 smrvljenih bobica kleke. Pustite da provri na vatri srednje jačine. Kad proključa ostavite da tiho vri 2 minuta, skinite sa šopreta i ostavite da se hladi 10 min. Dodajte jednu kafenu kašičicu meda (koristite plastičnu ili drvenu kašičicu) i sok od pola limuna.

Dok pijete ovaj lekoviti eliksir veoma je korisno da noge držite u vreloj vodi (toploj koliko možete da podnesete) u koju ste dodali 10 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa. Kad popijete vino osušite noge i lezite u krevet. Sutra ćete se probuditi kao novi.

Cimet (Cinnamomum zaylanicum) deluje antiseptično i protivupalno. Stimuliše rad respiratornih organa i zagreva organe za varenje.

Karanfilić (Syzygium aromaticum) sadrži esencijalno ulje bogato eugenolom, zahvaljujući kome efikasno sprečava bakterijske i gljivične infekcije. Karanfilić se u istočnjačkoj medicini posebno preporučuje protiv infekcija uha, grla i nosa.

Biber (Piper nigrum) podstiče znojenje i ublažava bolove u kostima i mišićima.

Đumbir (Zingiber officinale)prema najnovijim istraživanjima efikasno sprečava jedan od najčešćih virusa prehlade. Deluje protivupalno i snižava temperaturu.

Kleka (Juniperus communis) dokazano deluje antivirusno (uz zovu i matičnjak smatra se jednom od najefikasnijh biljka u borbi protiv virusnih infekacija). Dezinfikuje disajne organe i ublažava upale.

Momčilo Antonijević

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree