April 18, 2018 in Uncategorized

REBRENDIRANJE ŽIVOTNOG STILA

Young beautiful woman jumping with a scarf

sinisaija1-e1401396444647-262x300Ovaj put bih da pričamo o tome kako da redefinišete svoje stav prema životu. Ako vam je sve potaman, onda vam ovaj tekst i nije važan, ali ako imate osećaj da ste se zaglavili i da vam ništa ne ide od ruke, vreme je da „rebrendirate“ svoj stav prema životu. Da se malo odmaknete iz centra, da osmotrite kako vaš život trenutno izgleda i da vidite šta bi trebalo uraditi da ponovo vratite radost u svoj svet.

Kada danas nekog pitate kako je – najčešći odgovor koji ćete čuti jeste da je osoba pod stresom.  Za većinu ljudi stres je postao  sinonim za svakodnevne životne strahove. U takvom stanju čovek počinje da ignoriše pozitivne vrednosti a samim tim počinje da gubi na samopouzdanju.

Ima li tome leka? Možemo li stati na kraj ovom osećaju, pitate se.

O, da. Ima, ako ste spremni da menjate koncept i ako ste spremni da vaš novi životni moto bude ŽIVIM SLOBODNO I DIŠEM PUNIM PLUĆIMA. Kad donesete ovu odluku, tada će i vaš stav prema životu početi da se menja. Da bi nam bilo bolje i da bismo bili srećniji ne treba mnogo toga da uradimo. Dovoljno je da unesemo male promene, da prihvatimo da je menjanje moguće, da neke stvari samo počnemo da radimo na drugi način i već svet izgledati drugačije. Ja ću vam i ovaj put dati nekoliko predloga – a na vama je da odaberete šta bi vam najviše godilo i šta bi najbrže dovelo do promena.

Povežite ponovo svoj duh i telo

Osećaj da smo pod stresom često nastaje baš zbog toga što naše emocije nisu u skladu sa telesnim osećajem. Najbolji način da pronađete svoje unutrašnje  JA, jeste da meditirate. To možete uraditi sami,  ali možete potražiti i pomoć stručnog lica, na časovima joge ili praktikovanjem vođenih meditacija koje možete pronaći i na YOUTUBE. Ipak, ako ne znate koja meditacija je pouzdana i dobra, zamolite nekog da vas uputi. Kad naučite ovu tehniku, možete je praktikovati na bilo kom mestu – na poslu, u autobusu, avionu…

Čudesna moć muzike

Mi smo stalno u pokretu prateći određeni ritam. Ako je on previše brz postajemo uznemireni, ako je previše spor postajemo nestrpljivi. Vi sami sebe najbolje poznajete i znate koja vrsta muzike vam prija – pa je moja preporuka da napravite kompilaciju pesama za svoju dušu i da ih slušate kad god ste u mogućnosti. Ako je slušate dok se šetate, eto divnog načina da hodate u ritmu, ako slušate dok radite po kući, slobodno se zanjišite u ritmu muzike. Fokusirajte se na zvuk, pratite dobre vibracije i um će vam biti u skladu sa telom, a vi u skladu sami sa sobom.

Vaša privatna zelena oaza

Imate dvorište, terasu, saksiju?  Sećate li se pesmice iz detinjstva: „Gde god nađeš zgodno mesto ti drvo posadi, a drvo je blagorodno pa će da nagradi?“ Gde god imate parčence zemlje napravite svoj lični vrt i posvetite mu se. Neka to bude vaša zen bašta. Uređujte, okopavajte, pričajte sa svojim biljkama, osetite da ste deo prirode, makar i u tom najmanjem obliku. Videćete prijaće vam. Zemlja kao element ima osobinu da upija negativnu energiju. Ako ste u mogućnosti da barem 15 minuta hodate bosi (kad je vreme lepo) direktno ćete se spojiti sa izvorom pozitivne energije. Kao kad telefon uključite na punjač.

Terapija bojama

Verovatno ste i samo primetili da boje utiču na vaše raspoloženje. Vibracija koju emituju boje utiču na našu psihu. Ako želite da na ovaj način nešto promenite u svom životnom prostoru, ili barem u svojoj odevnoj kombinaciji evo nekoliko sugestija: žuta boja podiže samopouzdanje, crvena simbolizuje sigurnost, dok narandžasta utiče na emocionalnu ravnotežu. Plava poboljšava komunikaciju i intuiciju. Unesite boje u svoj svet i izaberite onu koja će vam pomoći da se osećate baš onako kako želite.

Družite se s decom

Deca svojom energijom, čistotom i radoznalošću bude ono najbolje u nama. Ako ste u mogućnosti, družite se što više sa njima i jednostavno nećete imati vremena za misli koje vas u dokolici opterećuju.

Smejte se, što više

Znate li da je dovoljno 10 minuta iskrenog smeha dnevno da vam se čitav organizam pokrene i opusti. Smeh otvara blokiranu energiju, dovodi kiseonik u svaku ćeliju, reguliše  hormone sreće i neke klinike ga čak praktikuju u terapijama protiv bolova. A sve vam je to dostupno i besplatno.

Pročistite energiju u svom životnom prostoru

Sveća, kandilo, mirišljavi štapić –unesite energiju u svoj dom jer vatra „sagoreva“ negativnu energiju. Pročistićete vazduh, ispuniti prostor aromatčnim mirisom i opustiti um. Tri dobrobiti odjednom. Takođe je dobro da što češće provetravate prostor – protok vazduha otklanja negativnost.  Isti pročišćujući efekat ima i voda – kad se tuširate ona spira sa vas svu negativnu energiju, vraćajući vam vitalnost i pozitivnost.

Zaposlite ruke

Probudite dete u sebi – uzmite bojice, tempere, plastelin, glinu i stvarajte. Nije bitno koliko ste vešti, bitno je da ste svesni da možete stvoriti nešto sopstvenim radom. Takođe, ova aktivnost će vas osloboditi inhibicija, probuditi radoznalost i pomoći vam da proširujete svoje vidike.

Pritisnite pravu tačku

Akupresura ili stimulisanje pravih tačaka umanjuje stres. Kad ste napeti pritisnite tačke oko očiju, usne školjke i tačku između nosa i usana. Ove tačke imaju direktnu vezu sa nervnim završecima koji kontrolišu nelagodnost. Ovo je brz način da se opustite i relaksirate na bilo kom mestu.

Živite zdravo

Ne treba posebno da vam pričam o značaju zdrave ishrane, vežbanja, dobrog sna.  Znam da niste svaki put u mogućnosti da baš sve ovo praktikujete, ali razmislite, možda biste mogli da uvedete voćni dan – da pročistite telo, da pijete više vode da se oslobodite nakupljenih toksina, da idete makar pola sata ranije u krevet, da umesto liftom idete peške do stana, da siđete stanicu ranije iz autobusa. Na ovaj način najbolje ćete živeti u duhu izreke u zdravom telu zdrav duh.

Veliko spremanje

Očistite svoj dom, radno mesto, pa čak i auto. Ali, prvenstveno očistite svoj um. Svakodnevna jurnjava stvara blokade u protoku energije. Blokada na blokadu i eto vas u problemu ili u onom stanju sa početka teksta – eto vas pod stresom.  Kada se oslobodite blokade kada energija opet slobodno poteče i vi ćete se osećati drugačije – osećaćete se kao potpuno nova osoba.

Nadam se da će vam barem neki od ovih saveta pomoći da poradite na sebi, da promenite način života i razmišljanja da bez materijalnih ulaganja dobijete najviše što možete u ovom trenutku – sebe u dobrom raspoloženju, osmeh na licu i radost u srcu i energiju u telu.

Do sledećeg susreta, srećno vam rebrendiranje!

Merima Aranitović
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree