April 18, 2018 in Uncategorized

Rešavanje problema u snovima

baner_cvet_zsDa li ste znali da snovi nose značajne poruke koje vam mogu pomoći da razrešite važne duševne i emocionalne probleme koji vas izazivaju u budnom stanju. Verovatno vam je ovo bilo poznato. Ali, da li ste  znali da je terapija cvetnim esencijama veoma dobra terapija izbora za rešavanje problema koji nam se javljaju u snu?  Ako vaš floriterapeut ume da razume snove i da iz njih izvuče ono što je vaš izazov možete mnogo da uradite za sebe. Na svesnom nivou ili u budnom stanju, mi stalno potiskujemo stvari koje nas opterećuju, muče, zbog kojih se osećamo nelagodno, guramo ih u polje nesvesnog. Naša svest se u budnom stanju prilično dobro nosi sa tim potisnutim delom, ili nam se to barem tako čini.

Kad usnimo, sve ono što smo na svesnom planu dobro skrivali, isplivava na površinu – dajući nam rešenje naših problema, upozoravajući nas na neke događaje, oslobađajući nas. Kroz san mi dobijamo poruke – često vrlo jasne, ali često te poruke liče na zamršeno klupko, na neke događaje koje ne umemo sebi da objasnimo, pojavljuju nam se neki događaju i likovi za koje ne znamo zašto su se baš sada javili. Sanjamo mrtve, oživljavamo ih, ili sanjamo da su živi prešli na drugu stranu. Cvetne esencije su izuzetno dobre za razrešavanje situacija iz snova, za rešavanje noćnih mora, za razjašnjavanje podsvesnih poruka.

Kako da izvučete maksimum iz svojih snova

  • Držite svesku i olovku pored kreveta i čim se probudite zapišite svoj san. Ne morate čitav san da prepričavate, ako ga se ne sećate, dovoljno je da zapišete ono čega se sećate.
  • Bilo bi dobro da vas ujutru ne budi alarm jer na taj način možete da odsanjate san do kraja. Najbolji način za pamćenje sna i sagledavanje onog što smo sanjali jeste upravo onaj period kad ste se već skoro probudili, ali još niste otvorili oči. Tad vam san najbolje prenosi poruku.
  • Dobro je da svoj san ispričate nekom od ukućana ili nekom prijatelju jer često samim pričanjem vi dođete do razrešenja poruke.
  • Treba da cenite svoje snove, da im poklonite više pažnje, jer što ste vi više zainteresovani za njih, oni će više da vam daju (kroz slike u snu).

Primer jednog rada na snu

Klijent sanja da je na veb-forumu firme u kojoj u realnom životu radi. Vidi dve poruke u svom inboksu, i kad se vrati na glavnu stranicu shvati da više nije ulogovan pod svojim imenom već pod imenom glavnog administratora. Tada mu postaje jasno da sve što je pisao, odgovarao, objavljivao, objavljivao je pod tim imenom. Pokušava da se vrati na prethodne strane i da izbriše sve što je pisao, ali nema mogućnosti. Odjednom vidi sebe kako gleda stare porodične fotografije iz detinjstva i poslednja stvar koju vidi na njima je Sneško u neupaljenom kaminu.

Analiza: Klijent shvata da je sajt u stvari firma u kojoj radi i da je svaka njegova reč koju je rekao ili napisao dostupna njegovom šefu te da je on ne može niti izbrisati niti povući ono što je rekao, što ga prilično uznemirava jer je imao neki sukob sa šefom i sada mu je krivo, ali ne može nazad. Sledeća sekvenca u snu govori mu o uspomenama iz detinjstva i oseća kako mu nešto iz tog perioda utiče na komunikaciju sa članovima porodice. Sneško u neupaljenom kaminu, na osnovu još nekih podataka koje je klijent dao u razgovoru,  verovatno predstavlja zatvaranje osobe zbog neke traume, potiskivanje osećanja kao odgovor na ranjavanje ili neku emocionalnu povredu iz detinjstva.

Objašnjenje i predloženi izbor cvetnih esencija

Klijent ima problem sa izražavanjem. Ponekad koristi grube reči u komunikaciji sa kolegama i pretpostavljenima i bilo bi dobro da nauči da kanališe svoj govor i bira reči u komunikaciji. Bilo bi dobro da razmisli pre nego što nešto kaže jer posle izrečenog nema povlačenja, a onda upada u začarani krug kajanja, besa, frustracije, nezadovoljstva. Esencija koje bi ovde mogla da budu prilično korisne je Neven – da ublaži reči, da nauči da ih mudro i odmereno koristi, i  da mu pomogne da reči koristi u pozitivne svrhe, da ne nanosi štetu sebi i drugima nesmotrenim izjavama. Pomoći će mu da nauči da se izvini zbog svojih reči.

Naravno da bi mu ovde pomogla i enescija protiv osećaja krivice Pine, kao i Star of Bethlehem protiv trauma iz bilo kog perioda života. Dobro bi došao i Borage da ugreje vatru u srcu, ali korisno bi bilo da uzima i St. John’s Worth zbog loših snova ali i da osvetli i razjasni šta je to tako duboko potisnuto. Ovo su samo neke od esencija koje je klijent koristio i još uvek koristi u kombinaciji sa još nekim koje razrešavaju probleme koji nisu opisani u snu. Ovde je samo prikazan deo slučaja u vezi sa snom i kako poruke iz snova i cvetne esencije mogu biti kompatibilne.

Potisnuti snovi i cvetne esencije

Terapija cvetnim esencijama je izuzetno dobra terapija izbora za sve one koji iz bilo kog razloga ne mogu da se sete snova. Snovi mogu biti od ključnog značaja za isceljenje, za razumevanje velikih životnih promena kao i za bolje razumevanje dešavanja na ličnom planu. Ova terapija je korisna za sve one koji su na bilo koji način potisnuli sadržaj snova zbog straha od noćnih mora ili straha da neće moći da se suoče sa sadržajem snova. Često ljudi imaju nesvesna sećanja na noćne sadržaje, sećaju se da su kao deca imali noćne more, a i sada imaju probleme sa snivanjem, ali je problem što nisu naučeni da osluškuju poruke koje im podsvest šalje. Kada uspemo da dopremo do sadržaja sna mi smo umnogome unapredili kvalitet emocionalnog i duhovnog života osobe.

Svi sanjaju. Psiholozi kažu da zaboravljanje sadržaja može označavati ozbiljnu emotivnu napetost. Naravno, sadržaje snova ne pamtimo ni onda kada nam se ništa bitno ne dešava, ili kad je nedavno došlo do pražnjenja kroz seriju snova.

Naučna istraživanja su pokazala da je osobama koje se sećaju svojih snova potrebno znatno manje terapija da bi se očistili od štetnih emocija, neprijatnih životnih događaja, trauma, nezadovoljstava. Snovi su poruke koje u prilagođenom obliku naš mozak šalje iz nesvesnog u svesno stanje. Sadržaj je zapakovan tako da bude što manje traumatičan za snevača, ali zbog toga često može da bude i nerazumljiv, pa je uloga tumača tada veoma bitna.

Kako terapija cvetnim esencijama pomaže 

Praktičari cvetnih esencija nisu klasični tumači snova. Većina njih je obučena da prepozna simbole i nesvesne sadržaje i da sa klijentom radi na njihovom razumevanju.  A kako prepisana terapija može da bude od pomoći?

– Pomaže da se lakše pređe iz noćnog ritma u dnevni.

– Pomaže da osobi da ostane u Alfa stanju u kojem je “otvorena” za snove, vizije i druga duhovna iskustva.

– Pomaže da se poboljša kvalitet spavanja i snivanja i time snovi učini lakšim za pamćenje.

– Pomaže da se  rasvetle i razumeju informacije iz snova.

– Pomaže da prevaziđu strahovi u vezi sa sadržajem snova, da se shvati i prihvati  klijentova uloga u odnosu na Univerzum (mnogi se plaše poruka koje bi mogli iz snova da dobiju).

– Pomaže da se bez straha uroni u duhovni i emotivni svet.

– Pomaže da se integrišu informacije iz sveta snova sa budnim stanjem, kao i da se povežu sa iskustvom iz realnog života.

– Pomaže u duhovnom razvoju.

Svaki klijent na osnovu razgovora sa svojim terapeutom dobija personalizovanu terapiju koja će ga nežno voditi ka putu emotivnog, duševnog i fizičkog balansa. Ne postoji univerzalna kombinacija cvetnih esencija jer svi smo mi različiti i isti san ili simbol u snu nema isto značenje za svaku osobu.

Merima Aranitović – praktičar cvetnih esencija

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree