April 17, 2018 in Uncategorized

Sa ovih 10 trikova proverite da li je med pravi!

Proizvođači meda bi trebalo da navedu sve sastojke koje sadrži. Ako med nije čist, trebalo bi to i napisati na nalepnici, uključujući i procenat pravog meda koja se nalazi, ako ga ima. No, česte su i prevare. Evo 10 trikova pomoću kojih ih sami možete otkriti…

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbuje u kožu, ako ima meda, jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije lepljiv. Ako je ono što utrljate lepljivo znači da ima šećera ili veštačkih zaslađivača u njemu.

2. Stavite nekoliko kapi na papir ili papirni ubrus. Čist med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

4. Pomešajte malo meda sa žumancetom. Ako je med čist, kada istučete žumance, izgledaće kao da je kuvan.

5. Napunite čašu vode i dodajte 1 kašiku meda. Čisti med će se zgrušati i spustiti na dno, a lažni med će početi da se topi.

6. Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta. Veštački med će navlažiti hleb zbog sadržaja vode.

7. Pravi med daće vam osećaj bockanja u ustima neposredno pre gutanja. Lažni med to ne može da postigne.

8. Gledajte da li će se med kristalizovati vremenom. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo bude stajala.

9. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati šibici da se zapali. Lažni med ima vode pa se šibica ne može zapaliti.

10. Dve do tri kašike meda stavite u mikrotalasnu. Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizovati i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizovati i biće prepun mehurića.

Izvor: Alo
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree