April 18, 2018 in Uncategorized

Smokva – simbol života i erotičnosti

Sitnice iz dućana bake apotekarke Autor: Mr ph spec. Fzz ajurvedski savetnik i praktičar Hadži Milena Minja Pavlović

I često se čuju različita moralisanja i priča o grehu, pa bilo to sa grehom ili bez greha. I šta je uopšte greh i ko uopšte treba da raspravlja o tome. Ipak, i to smo mi.Grešni po prirodi i grehom rođeni. Ili smo, ipak, takvi samo postali. Možda je Eva zaslužna za taj Prvi greh. Možda je bilo potrebno samo naći izgovor za takvu prirodu. Uistinu nije ni važno. Naročito nije važno ako smo svesni da i osudom činimo greh. I fakat, kad god raspravljamo o tuđem grehu postajemo tako pametni i tako veliki eksperti po tom pitanju. Zapravo, od planine ne vidimo sunce. Sama priča o Prvom grehu ostaje neispričana. Poenta priče i nije bila o grehu, već o onom osećaju koji nastaje iz greha. Reč je o stidu. I zaista, kada ste se poslednji put zaista postideli? Stid ne mora da bude sram,a sramotno je kako nam nestaje iz prirode. Čak i životinja ume da se postidi, a isti taj stid postaje tako retka ljudska pojava.

I tako su u Rajskom vrtu nastali Prvi greh i Prva stid.

Rađanjem stida Adam i Eva postali su svesni svoje različitosti. Verujem da se lako može pomisliti da je različitost stid, ali ne. Postoje i one razlike među nama koje jednostavno, po samoj prirodi i ne treba da budu na očigled. Postoje upravo one razlike koje su deo intime svakoga. Shodno tome, u Rajskom vrtu našlo se i drvo čiji listovi su pomogli Adamu i Evi da sam stid prekriju. Stideći se, dakle, krotimo svoju prirodu i time odajemo poštovanje drugima.

Ficus carica ili nama poznata kao smokva zaista i jeste s jedne strane asocijacija za greh, za požudu, a sa druge za istinu. Svakako, smokva je simbol života, mira, blagostanja, plodnosti, a i erotičnosti. Poznata je već 4000 godina. Bila je vrlo poštovana u Mesopotamiji. Preko Krita preneta je do antičke Grčke, u kojoj postaje tradicionalna namirnica.

Reč je o drvenastoj vrsti. Starije grane su sive, a mlade tamno zelene i glatke. Listovi su veliki, tamnozeleni, kožasti, usečeni. Cvetovi su kruškolikasti i iz njih se razvija plod pun sitnih semenki. Za oplodnju cveta odgovorni su sitni insekti, koji se zovu smokvine mušice. Samo drvo osetljivo je na niske temperature i na mraz. I budite sigurni da je teško precizno odrediti koliko drvo smokve može da živi. I uvek kad mislite da mu se kraj približio iznedadiće vas smokva svojim mladim izdancima. Zato i jeste simbol života, plodnosti. U prilog tome govori i činjenica da je smokvom bila predstavljena i boginja žetve i plodnosti Demetra. S druge strane, Helenima je toliko bila posebna i sveta da je vezuju za boga veselja i plodnosti Dionisa. Dionis je čak na grob muze muzike, igre i pesme ostavio falus izgrađen od stabla smokve.

Malo je poznato, ali je istorijska činjenica da su na Olimpijskim igrama deljene medalje u vidu smokvi.

Kada je reč o Starom Rimu i tu nailazimo na odavanje pošte smokvi. Smokva se prvi put spominje u priči o Romulu i Remu. Naime, vučica je dečake dojila ispod dveta smokve.

Rimski pisac Plinije stariji zapisao je :

„ Smokve obnavljaju, osnažuju mlade, a starijima održavaju zdravlje i brišu bore.“

Kako su bile poznate u Starom Rimu, Staroj Grčkoj, logično je da su za smokve znali i u Starom Egiptu. Egipatski vojnici bili su svesni značaja smokve i zabeleženo je da je uobičajena osveta nad poraženim narodom bila da se iseče stablo smokve. S druge strane, preminulom vladaru obavezno se kao deo ponuda davala i korpa sa smokvama. Postoji legenda da je Kleopatra okončala svoj život uz otrovnu zmiju, koja je doneta u korpi sa smokvama.

I budisti smokvi daju posebno mesto. Naime, veruje se da je Buda baš pod smokvom doživeo prosvetljenje.

Sudeći po onome što smokva sadrži možemo reći da je jedna od bogatijih namirnica u smislu onoga što je našem organizmu potrebno.

Smokva sadrži bakar, koji je potreban za efikasnu apsorpciju gvožđa, za regulaciju krvnog pritiska, za prenos nervnih impulsa, za stvaranje hemoglobina, za efikasno iskorišćavanje vitamina C, za ten, kosu, sprečava gubitak koštane srži, smanjuje nivo holesterola. Takođe sadrži selen, koji vraća mladost, daje snagu. Jak je antioksidans, povećava dejstvo vitamina E, normalizuje pokretljivost spermatozoida, bitan za funkciju prostate. Sadrži i beta karoten, vit B1,B5,B12,C,E,vitamin P, koji održava krvni sistem i omogućava čvrstinu kapilarima.

Tu su i gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor. Pored vitamina i minerala, smokva sadrži enzime, etarska ulja, vodu, šećere, oko 28% biljnih vlakana.

Svoju primenu u narodnoj medicini smokve su našle kod problema sa zatvorom, za regulisanje stolice, kod želudačnih problema, kod bolesti pluća i bronhija i to tako što pojačava sazrevanje sekreta. Koriste se kod bolova u mišićima, za energiju, raspoloženje, za stimulaciju moždane funkcije.

Kako se u smokvinom mleku nalazi enzim ficin, ovo mleko je našlo svoju primenu kod problema sa tvrdim žuljevima, bradavicama.

Listovi smokve su jestivi i lekoviti. Koriste se kod dijabetesa, problema sa povišenim vrednostima holesterola i triglicerida. Takođe, klinički je utvrđeno da inhibiraju rast ćelijama raka. Za tu svrhu se koristi sok od listova, koji se uzima za doručak ili se samo lišće prokuva u vodi. Kako je reč o specifičnoj nameni, bez konsultacije sa lekarom ne uzimati.

Pečene ili kuvane smokve u mleku se stavljaju na čireve i nakon par dana će sam čir nestati, kao i upala koja je na okolnom mestu.

[su_box title=”Smokve protiv opstipacije” box_color=”#c1ef92″ title_color=”#000000″]Kod osoba koje imaju problem sa kamenom u bubregu može se iskoristiti sledeći recept. Potrebno je da 40 suvih smokava odstoji 40 dana u pola litra lozovače i pola litra maslinovog ulja. Nakon tih 40 dana svako jutro uzima se po jedna supena kašika.[/su_box]

[su_box title=”Za vitalnost tela” box_color=”#c1ef92″ title_color=”#000000″]Za vitalnost i pročišćeno telo potrebno je u teglu uliti 1l maslinovog ulja u kome su oko 40 suvih smokava. Takođe, potrebno je da prođe 40 dana, pa da se upotrebe. Takođe, moguće je ovaj preparat koristiti i za spoljašnju upotrebu. Za negovanje kože lica, tela potrebno je samo svako veče utrljati malo ovako dobijenog ulja.[/su_box]

Za lice kao piling maska se može koristiti smokva, ali u svežem obliku, koja se pomoću viljuške izgnječi i prelije maslinovim uljem.

S obzirom da smo u hladnom periodu uvek možete obradovati svoje prijatelje druženjem uz dobro smokvino vino. Za smokvino vino potrebno je oko 1kg suvih smokvi i 10l vode. Smokve treba da odstoje oko 8 dana u vodi, pa se procede. Ostala voda se ulije u suve, čiste, tamne boce i ostavi 5 dana. Nakon toga dobija se neobičan napitak, koji se zove vino od smokve.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree