April 17, 2018 in Uncategorized

Štetne hemikalije u kozmetici – parabeni

Autor: Lidija Petrović

Kada govorimo o kozmetici, u sastavu različitih preparata možete videti prisustvo parabena u sastavu. Isto tako sa druge strane pojavili su se proizvodi sa etiketom ’’bez parabena’’. Šta su to parabeni i šta bi trebalo da znate o njima?

Parabeni su konzervansi, koji se koriste u hrani, lekovima, farmakologiji, ali i u kozmetičkoj industriji. Oni sprečavaju razvoj bakterija i gljivica i deluju na dugotrajnost proizvoda. Na preparatima oznake parabena mogu biti:

E218 – metilparaben

E214 – etilparaben

E216 – propilparaben.

Zašto paraben izlazi iz upotrebe u kozmetici?

Zato što su parabeni pronađeni u tkivu raka dojke, kao i uzročno- posledična veza između korišćenja proizvoda sa parabenima i ovom teškom bolešću. Jedan od zagovornika ove teorije jeste i engleska profesorka onkologije Filipa Darbre. Ona je posebno istakla štetnost losiona i dezodoranasa koji se nanose ispod pazuha i blizu grudi, jer su istraživanja pokazala da se 55 % raka dojke razvija u gornjem delu grudi, bliže pazuhu.

Drugi teoretičari pobijaju ove teorije, jer je jednostavno konstatovano da se paraben nalazi u tkivu raka, ali ne može se objasniti zašto je to tako. Međutim, u međuvremenu proizvodi bez parabena su dobili na popularnosti i bolje se prodaju. Parabeni su zamenjeni limunovim sokom, ekstraktom semena grejpfruta, vitaminom E, ruzmarinom.

Mnogobrojna udruženja potrošača takođe su reagovala na prisustvo parabena, pogotovo u kozmetici i usmerili su se na lobiranje regulative o zabrani parabena u kozmetici, pogotovo kod dece. U Evropi recimo, prisustvo parabena je zabranjeno u kozmetici za decu do tri godine, s obzirom da u tom uzrastu deca nemaju razvijen imunološki sistem. Danska je takođe izglasala takvu regulativu, a veruje se da će uskoro još neke zemlje. Većina proizvođača se priprema na takve promene, a sve popularniji su proizvodi sa oznakom BIO i ORGANIC.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree