April 17, 2018 in Uncategorized

Štetni elementi kozmetičkih proizvoda

Bez obzira na činjenicu kom polu ili kojoj starosnoj dobi pripadate, sigurno ste redovan korisnik različitih kozmetičkih proizvoda. Neke od njih, koristite u cilju održavanja lične higijene, dok upotrebom drugih pospešujete i ističete svoju lepotu.

Sa svih strana, do vas dopire propaganda o pozitivnim osobinama pomenute grupe proizvoda, ali da li ste se nekada i koliko često zapitali o njihovoj eventualnoj štetnosti?
Verovali ili ne, pojedini kozmetički proizvodi, u svom sastavu sadrže elemente koji u ozbiljnoj meri mogu ugroziti vaše zdravlje. Takvi elementi, primenjuju se u kozmetičkoj industriji, kako bi produžili trajnost proizvoda, poboljšali njegove opšte osobine i kako bi samim tim doneli bolji profit proizvođačima.

Istovremeno, oni mogu izazvati brojne zdravstvene smetnje i nakon duže primene, mogu staviti koban pečat na zdravlje čoveka. Ipak, proizvođači širom sveta, iako raspolažu tom informacijom, ne odriču se sastojaka svojih proizvoda, već ih da stvar bude gora, veoma često vešto prikrivaju, navodeći na deklaracijama njihove nazive pod skraćenicama ili pod manje poznatim sinonimima.

U nastavku ovog korisnog teksta, upoznaćemo vas sa tim koje to štetne elemente sadržane u proizvodima treba izbegavati:

1. Parabeni

Postoji više različitih vrsta parabena, kao što su propil-paraben, izobutil-paraben, etil-paraben, metil-paraben i druge vrste parabena, a gotovo da ne postoji kategorija kozmetičkih proizvoda koja ih ne sadrži. Parabeni, upotrebljavaju se u kozmetici sa ciljem sprečavanja nastanka i širenja štetnih mikroba, pa se za njih može reći da su ustvari kozmetički konzervansi.

Njihov štetni uticaj na zdravlje čoveka, manifestuje se kroz hormonsko delovanje, ali i kroz veliku moć prodiranja kroz tkivo i akumuliranje u krvotoku. Kod muškaraca, propil-paraben može uzrokovati smanjenje pokretljivosti spermatozoida, dok kod žena izobutil paraben može biti odgovoran za pojavu raka dojke.

2. Sulfati

Sulfati su često prisutni sastojci u brojnim vrstama losiona i krema namenjenim za negu kože lica i tela, ali i u proizvodima za higijenu kao što su kupke, gelovi za tuširanje i šamponi. Nakon duže upotrebe proizvoda koji sadrže sulfate, može doći da drastičnih oblika iritacija kože, a samim tim i do kožnih oboljenja.

3. Formaldehid

Formaldehid, najčešće je na deklaracijama proizvoda sakriven iza naziva koji se međusobno razlikuju, ali sadrže prefiks ili sufiks “form”. Neki od tih naziva su: formalith, zatim lysoform, formalin i slično. Formaldehid, je izuzetno otrovan i kancerogen element, čija se štetnost može odraziti na reproduktivni, nervni, imunološki i respiratorni sistem
čoveka. Sadržan je u preparatima za negu kose, kao što su šamponi i regeneratori
za kosu, ali i u drugim kozmetičkim proizvodima.

4. Propylene glycol

Za ovaj štetni element, smatra se i dokazano je da ima neurotoksično delovanje. Kao takav, propylene glycol može oštetiti mozak, kožu, ali i brojne vitalne organe kao što je jetra. O njegovoj štetnosti dodatno govori podatak da se upotrebljava kao antifriz. Zastupljen je u čak i u losionima za bebe, u dezodoransima, kremama za samopotamnjivanje, kao i u drugim kozmetičkim proizvodima.

5. Naftni derivati

Na deklaracijama kozmetičkih proizvoda, naftni derivati se uglavnom kriju iza naziva kao što su: petrolej, vazelin, petrolatum ili parafin. Ono što je zajedničko za ove elemente, jeste da imaju izuzetno kancerogeno delovanje na kožu, posebno nakon duže i intezivne primene, a uprkos tome, sadržani su u parfemima, kremama za lice, sredstvima za depilaciju, sredstvima za zaštitu od sunca i drugim kozmetičkim proizvodima.

6. Phenoxyethanol

Za ovaj veoma štetan element, sumnja se da može uzrokovati pobačaj kod trudnica u ranoj trudnoći. Osim toga, phenoxyethanol, može uzrokovati i smanjenje plodnosti kod oba pola, ali i smetnje kao što su opadanje imunološkog sistema, poremećaj vida, iritacija kože i problemi sa disanjem.

Aleksandra Petrović
Kratka biografija autora: Aleksandra Petrović, rođena je 1984. godine u
Kraljevu. Pisanje posmatra kao svoj urođeni talenat, ali i kao dugo
građenu veštinu, kroz koju se u odrešenoj meri i profesionalno ostvarila.
Aktivna je kao autor i honorarni saradnik brojnih portala. Oprobala se i
kao tekstopisac i pisac poezije za decu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree