April 17, 2018 in Uncategorized

Talk opasan po zdravlje

Autor: Lidija Petrović

Talk- puder koji koristimo skoro svakodnevno, počevši od dečijeg bebi pudera do onog u ženskoj kozmetici, ima kancerogena svojstva. Naime, istraživanja u različitim laboratorijama pokazuju da talk sadrži azbest koji je ustvari uzrok raka. Prisustvo azbesta dokazano je u mnogim kozmetičkim preparatima za žene, talku za decu, čak i u berberskim proizvodima. Iako su mnogi proizvođači uklonili takve proizvode iz prodaje, ipak mnogo drugih stiže svakodnevno iz uvoza.

Predstavnici kozmetičke industrije koji posluju u SAD negiraju da postoji azbest u njihovim talk proizvodima, kao i da ako postoji azbest ne uzrokuje kancer. Medjutim, Medjunarodna agencija za istraživanje kancera i Svetska zdravstvena organizacija svrstavaju azbest u proizvode koji su kancerogeni za ljude.

Profesor Gordon iz njujorške medicinske škole i njegova dva asistenta pokušali su da dokažu tačnost ovih tvrdnji. Istraživanja su trajala mesecima, gde je utvrđeno za pojedine žrtve kancera da su bili izloženo dejstvu azbesta uglavnom preko upotrebe kozmetičkih proizvoda sa talkom.

Talk se i dalje koristi u različitim sferama kao osnova- u bebi talku, u sredstvima za ličnu higijenu, u hiruškim rukavicama, u rumenilima i senkama, kao i raznim kremama. Proizvodjače ništa ne sprečava da stavljaju talk kontaminiran azbestom u svoje proizvode, ali sve mora biti propisno obeleženo na proizvodu, što je opet prepušteno uvoznicima, a potrošač ostaje potpuno nezaštićen.

Izvor: http://www.seattlepi.com/national/article/Study-Cosmetic-talc-products-carry-asbestos-peril-5861858.php
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree