April 18, 2018 in Uncategorized

VEŽBANJE TOKOM DANA

Većina nas organizuje svoje fitnes aktivnosti prema ostalim obavezama tokom dana. Pitanje je, postoji li doba dana kada će nam vežbanje biti najefektnije? Donosimo vam prednosti i mane vežbanja u određenom dobu dana, pa vi odlučite šta mislite da je najbolje.

Vežbanje ujutro

Ljudi koji ustaju svako jutro da vežbaju su uglavnom predaniji, posvećeniji i češće vežbaju od onih koji fizičku aktivnost ostavljaju za drugi deo dana jer je mala verovatnoća da će vam u šest ujutro iskočiti neka neodgođena obaveza koja će vam poremetiti plan da vežbate.
S druge strane, mnogi stručnjaci veruju da ukoliko želite smršati, najbolje vreme za vežbu je upravo pre doručka.
Telo ujutro veoma brzo iscrpi šećere i ugljikohidrata pa se prebaci na sagorevanje masnih naslaga.
Šta ako ne možete vežbati na prazan želudac?
U tom slučaju pojedite malu užinu pre doručka, jogurt, deset badema, komadić tosta ili neko voće biće sasvim dovoljno.
Ranoranioci tvrde da jutarnje vežbanje poboljšava raspoloženje, podiže nivo fizičke i psihičke energije.

Vežbanje u vreme ručka

Ako ne možete odvojiti redovno vreme za vežbanje, fizička aktivnost u vreme pauze za ručak poslužiće svrsi. U to vreme vaše reakcije su brže, poboljšava se kapacitet pluća, a vežbe odrađujete sa manje napora jer ste donekle zagrejani, a mišići i zglobovi su fleksibilni. Time se uveliko smanjuje rizik od povreda. Viša telesna temperatura smanjuje otkucaje srca i odmara krvni pritisak. Sve to povećava snagu i energiju koja vas tera da se još više trudite.
Pored fizičkih beneficija vežbanja u vreme ručka tu su i one mentalne koje podrazumevaju povećanje protoka krvi u mozak što deluje na vašu koncentraciju i olakšava vam da radni dan privedete kraju.
Negativna strana vežbanja za vreme pauze jeste što vremenski vežbanje mora biti kratko.

Vežbanje naveče

Poslepodne i naveče vaše telo je u potpuno drugačijem biološkom stanju nego ujutro. To je u većini slučajeva vreme najviše biološke efikasnosti za većinu ljudi. Najbolje sportske performanse i svetski rekordi obično se dešavaju u kasno poslepodne ili veče.
Vežbanje naveče je najbolje ukoliko želite izraditi mišiće i ojačati telo jer se mišići zagrejavaju tokom celog dana, a određeni hormoni potrebni za jačanje tela su na najvišem nivou u to vreme.
Večernje vežbanje takođe može pomoći da regulišete količinu hrane koju ćete pojesti za večeru, a pored toga je sjajan način za borbu protiv stresa nakon radnog dana.
Jedina negativna strana vežbanja naveče je što vam može poremetiti san i zato je najbolje da sa treningom završite 1-3 sata pre odlaska u krevet.

Izvor: FitnessHouse
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree