Vitamin D
Vitamin D – koristi
Postoji mnogo razloga za ishranu bogatu vitaminom D, a ovo su glavni:
- Prevencija hroničnih bolesti
- Zaštita kostiju, zuba i kose.
- Utiče na rast i diferencijaciju ćelija kože i ćelija važnih za imunitet tela.
- Smanjenje crvenila i oticanja
- Zdravlje kostiju
- Korist ženama u PMS-u.
Hrana u kojoj ima najviše vitamina D
- Šitake pečurke – sušene pečurke su bogate vitaminom D. Šitake su takođe bogate vitaminom B.
- Skuša – porcija od 100 grama skuše je dovoljna da vam nadomesti 90% dnevnih potreba za vitaminom D.
- Crveni losos – Poput skuše, i losos je veoma bogat ovim vitaminom.
- Haringa – Haringe su bogate vitaminom D jer se hrane planktonima, koji su puni vitamina D
- Sardine – One su jedan od njegovih najboljih izvora. Jedna mala konzerva sardina ispunjava 70% dnevnih potreba
- Tunjevina – Osim znatnih količina vitamina D, ova masna riba unosi u vaš organizam „dobre masti“ koje utiču na bolje pamćenje i rad mozga.
- Ulje bakalara – Ako možete da izdržite jak miris, ovo ulje je veoma bogato vitaminom D. Dokazano je da je ulje bakalara dobro za lečenje osteoporoze kod odraslih, poboljšanje moždanih funkcija i bolji rad nervnog sistema.
- Jaja – Jedno jaje dnevno vam daje 10% od dnevnih potreba.
- Sunce – U redu, nije hrana, ali izlaganje suncu ozbiljno doprinosi povećanju unosa vitamina D u vaš organizam.
Izvor: global healing center
Leave a Reply