April 17, 2018 in Uncategorized

Zdravlje tela i duha

Da li se ikada ujutru budite neispavani, umorni, bezvoljni?

Najradije bi nastavili da spavate ostatak dana, pa i života, a ako ne možete da zaspite, onda bar da nastavite da ležite i ništa ne radite… Jer zašto i ne bi? U čemu je svrha, kada se sve ponavlja, isti ljudi, iste priče, isti problemi… Dani prolaze u nizu, svi isti, a nisu baš dragoceni kao biseri…

U principu morate da ustanete, da funkcionišete i sigurno ste nebrojano puta uveče sebi pred spavanje obećali „od sutra ću…“ (nešto drugačije uraditi), ali dan nekako opet sam od sebe krene ka samouništenju… Jer istina je da Vas svakodnevno ne uništavaju drugi oko Vas (autoriteti, drage, nedrage osobe itd.) već Vi sami sebe Vašim stavom.

Ne budite suviše strogi prema sebi – krenite od malih stvari, bitno je da povratite osećaj kontrole nad svojim životom. Jer suština je možda prosto u ideji da budete najbolja/i Petra/ar Petrović koji možete da budete u ovom trenutku, a ne samo najbolji. Jer nismo svi jednaki ni u kom slučaju – ono što važi za nekoga drugog, ne mora nužno da važi i za Vas u tom trenutku. Međutim, ono što nam je svima zajedničko, to je da nam naše telo govori kada nismo zdravi. Ukoliko poznajemo sopstveno telo, bolje ćemo razumeti sopstvene probleme i strahove, ali samospoznaja vodi i boljoj verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji sa drugima i ukoliko bi se postigao taj savršeni scenario da se svi savršeno razumemo, komuniciramo (bez obzira na jezičke, intelektualne barijere, nesavršenost tehnologije, medija itd.), svet bi u principu mogao da funkcioniše sa desetak jednostavnih pravila (ne ubij, ne kradi i sl.), a sve ostalo bi se nekako podrazumevalo da se ispoštuje suština tih nekoliko osnovnih pravila.

Takav svet je jednostavno nemoguć, što ne znači da ne treba da težimo tome.

Zašto bi trošili dane na traženje nepravde na svakom koraku ili da u svemu vidite sopstveni neuspeh? „Nepravda“, „neuspeh“… Toliko negativni pojmovi, a opet toliko i relativni.

Zvuči banalno, ali možda pomogne: kad god naiđete na takve kočnice u životu kao što su „nepravda“ i „neuspeh“ setite se da Vaš život nije toliko jednostavan – ljudski život relativno kratko traje, za to kratko vreme treba da se ostvarite na više načina (svakodnevne uloge koje dobijamo i koje traju ceo naš život ili određeni period vremena i kreativno ostvareni kroz različite hobije i onome prema čemu osećate strast) i naspram celog jednog života i njegovog sadržaja šta znači „nepravda“ ili „neuspeh“.

Možda je lakše da celu tu ideju sažmete u jednu rečenicu – za mene je (za nepravdu): „da, to je nepravda, ali deca u Africi umiru od gladi“, a za „neuspeh“: „pa dobro, i šta ćeš da radiš ostatak života?“

Ne postoji univerzalni recept za rešenje svih problema – ne možete se uvek ni boriti, a ne možete se uvek ni predati, ali Vaše telo instiktivno zna šta je pravo rešenje u datom trenutku, samo treba da „utišate buku“ drugih glasova u sebi i oko sebe, a gore navedene ili slične rečenice možda Vam posluže kao dugme za resetovanje i mogućnost da mirno razmislite o svemu i preuzmete odgovornost za svoje postupke.

Međutim, da bi svakodnevno „lečili“ i „slušali“ svoje telo i duh, uz povremenu pomoć sa strane od drugih – morate biti izgrađena ličnost. U smislu da ste zadovoljni sobom, da nije potrebno drugi da Vas definiše, već Vi to možete sami, uz ravnotežu naravno sa kompromisima, gde ste otvoreni da date šansu i drugima, kao što bi je i drugi Vama dali.

Izvucite sami sebe iz kolotečine tako što ćete uraditi nešto sasvim drugačije – za svakoga je to različito, ali nešto nam je i zajedničko: zdrava, domaća hrana – koja je hrana i za dušu i za telo (budite hedonisti, uživajte u kvalitetnoj, zdravoj hrani i piću, naravno i tu umereno), angažujte se u nekoj oblasti (nebitno šta Vas pokreće, važno je da se Vaše mišljenje čuje), empatišite (Vaši problemi nisu jedinstveni, iako Vi jeste), usudite se da budete brutalno iskreni prema sebi i drugima – težite takvoj iskrenosti koja prodire kroz kožu, cepa mišiće i vene, penetrira u kost i udara pravo u koštanu srž ili jednostavno prijavite Vaš autorski tekst na konkurs kao ja.

Dan po dan!

Sandra Latinović

završila X gimnaziju „Mihailo Pupin“, na

Zovem se Sandra Latinović, završila sam X gimnaziju „Mihailo Pupin“, na Novom Beogradu, apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Učestvovala kao volonter/predavač u avgustu 2013. god na ekološko – muzičkom festivalu „Essperanzah“ u Floref, Belgija.
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree