April 17, 2018 in Uncategorized

Vratnjanske kapije – biser Istočne Srbije

Vratnjanske kapije, prirodni kameni mostovi nastali poniranjem reke Vratna ispod krečnih grebena, sigurno su jedan od najsjajnijih bisera Istočne Srbije. Za ovaj dragulj nažalost malo se zna, a po lepoti i osobenostima, nadmašuju mnoge poznate eko destinacije i to ne samo u ovom delu Srbije. Još su daleke 1895 godine privukle  pažnju Jovana Cvijića, a sada, u 21-om veku, osim lokalnog stanovništva, malo ko zna za ovaj mali raj na zemlji. A da su se ljudi zaduženi za promociju turističkih destinacija samo malo pozabavili promocijom kompleksa Vratna, sasvim je izvesno da bi to bila atraktivna destinacija ne samo za ljubitelje prirodnih lepota naše zemlje, već čitavog sveta.

Vratnjanske kapije nalaze se na 30 kilometara od Negotina. U dolini reke Vratne, na samom njenom izlasku iz klisure nalaze se velike stene koje čine orgomna kamena vrata, nastala erozijom reke i jedinstvene su u Evropi.Ima ih ukupno tri, Mala i Velika kapija ili, kako ih ovde nazivaju, prerasti, i treća, Suva prerast. Mala kamena kapija duga je 15 a Velika čak 45 metara i teško su prostupačne, ali onim upornim, koji se do njih probiju, zastaje dah od lepote prizora. Netaknuta priroda, čist vazduh, pogled koji puca na sve strane. Tišinu remeti samo žubor reke i cvrkut ptica, ima ih 57 vrsta selica i stanarica, od predatora do pevačica. Specifična  drvenasta i žbunasta flora se ovde nastanila još u ledenom dobu, ima bukve, oraha, jorgovana, jasena. Na stenama i pašnjacima raste oko 400 vrsta trava od kojih su mnoge lekovite.

Prirodne lepote ovog šumsko brdovitog predela dopunjuje kulturni spomenik Vratna i istoimeno lovište sa velikim stadom muflona i krdom jelena lopatara. Područje Vratne predstavlja oazu čiste i netaknute prirode. Iako nema organizovanih tura za eventualne posetioce, oni odvažni koji vole da se upuste u avanturu istraživanja i upoznavanja  ovakvih predela, dovoljno je da stave ranac na ledja sa najneophodnijom opremom za boravak u prirodi i krenu. Ko god da poseti kompleks Vratne shvatiće zbog čega je ovo jedna od najatraktivnih eko destinacija Srbije.

Autor Jasminka Vukić,diplomirani politikolog.

Rodjena sam i živim u Negotinu gde sam završila osnovnu školu i gimnaziju. Fakultet političkih nauka završila sam u Beogradu, bila sam novinar u Radio televizije Majdanpek, Radio televizije Krajina Negotin i dopisnik iz Negotina za   Best televiziju Zaječar. Aktivna sam u nevladinom sektoru, osnivač i predsednik  neformalne grupe gradjana Inicijativa za Bukovo. Saradjujem sa svim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine i seoskim turizmom.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree