April 17, 2018 in Uncategorized

ZNATE LI ŠTA JE FLORITERAPIJA?

Autorke: Marija Radojković, Merima Aranitović – blog Cvetna terapija

Floriterapija je u upotrebi širom sveta već osamdesetak godina i kroz kliničko iskustvo pokazala se kao idealna terapija za uspostavljanje ravnoteže uma i tela. Početak floriterapije se vezuje za tridesete godine prošlog veka i ime Edvarda Baha koji je i sam začetnik metode. Floriterapija, kao holistička, homeopatska terapija, pripada grupi blagih, nežnih i prirodnih grupa terapija. U samoj terapiji se koriste cvetne esencije, koje su tečne, potencirane, energizovane esencije dobijene od cvetova biljaka. Floriterapijom i upotrebom cvetnih esencija utiče se na probleme, fizičke ili mentalne prirode, koji su uzročnici neuravnoteženosti čime se aktivira imuni sistem i vraća vitalnost i energičnost organizmu. Floriterapija je jednostavna i lako primenljiva metoda, koriste se kombinacije cvetnih esencija najčešće u obliku kapi. Danas se u upotrebi pored najstarijih, najpoznatijih cvetnih esencija- Bahovih kapi (Britanske cvetne esencije) nalaze i mnoge druge: Kalifornijske, Australijske, Aljaske, Andske, Balkanske.

Kako se koriste cvetne esencije?

Floriterapija je  terapija cvetnim esencijama. To je nežna, prirodna procedura koja pomaže da se uspostavi harmonija tela, emocija i psihe primenom kapi koje se dobijaju od specijalno izabranog i obrađenog cveća. One deluju na principu otkrivanja uzroka neuravnoteženosti i aktiviranja imunog sistema organizma koji tada pobeđuje disbalans.

Terapija se uzima četiri puta dnevno, nakapavanjem ispod jezika, iz korisničke bočice koju priprema praktičar cvetnih esencija (floriterapeut). Jedna kombinacija uobičajeno, traje oko mesec dana. Vidljivi rezultati, u smislu promene negativnih obrazaca ponašanja, nastupaju veoma brzo, a učvršćivanje promene kao trajnijeg obrasca, očekuje se u roku od nekoliko meseci.

Problemi koje floriterapija uspešno tretira

Navešćemo samo neke od problema koje floriterapija uspešno tretira poput stresa, bolesti zavisnosti i poremećaja ishrane (anoreksija, bulimija itd.), sve vrste problema u partnerstvu, seksualne disfunkcije kod muškaraca i kod žena, razne traume (prenatalne, natalne i životne), razne vrste strahova, fobija i anksioznosti. Izuzetne su za unapređenje i razvoj kreativnosti, rešavanje probleme sa imunitetom,  probleme sa tremom i mucanjem. Otklanja teškoće u učenju kod dece i odraslih, krize identiteta usled urbanog i modernog stila života, blokada u funkcionisanju svih energetskih centara u telu, takozvanih čakri. Otklanja osećaj zavisti, nedostatak motivacije, impulsivnost, lenjost, neodlučnost, nesanicu, bes, stidljivost i mnoge druge probleme.

Na fizičkom nivou floriterapija uspešno tretira stomačne probleme, gastritis, infekcije, hipertenziju, akne, dermatitis, slabost, malaksalost posle bolesti, bolove u zglobovima, vratu, kičmi, glavobolje, mučninu, morsku bolest, reumatizam, meteoropatske reakcije…

Broj cvetnih esencija je izuzetno velik – jer pored Bahovih mi, trenutno, koristimo Kalifornijske i Balkanske cvetne esencije, tako da je moguće napraviti izuzetno mnogo individualnih kombinacija (za svaku osobu pravi se jedinstvena, na osnovu razgovora sa floriterapeutom).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree